Değirmen #okudumbitti
Reşat Nuri Güntekin’in “Değirmen” romanı yazarla ikinci buluşmam oldu. İlki “Yaprak Dökümü” idi; onu üniversite kütüphanesinden ödünç alarak okumuştum. O günden beri kendi kütüphaneme mutlaka eklemeliyim diyorum. Şimdi “Değirmen”le birlikte emin oldum: Reşat Nuri’nin bütün eserleri tek tek okunmalı, hatta kütüphanemde mutlaka yerini almalı.
Küçük bir kasabada yaşanan hafif bir sarsıntının, dedikodularla büyüyüp nasıl bir memleket meselesine dönüştüğünü okumak hem keyifli hem düşündürücüydü. Hilmi Efendi’nin çaresizliği, bürokrasinin hantallığı ve işgüzarların fırsatçılığı öyle tanıdık ki… Yüz yıl öncesinin hikâyesi bugün bile birebir karşılık buluyor.
“Yaprak Dökümü” bana bir ailenin dağılmasını göstermişti, “Değirmen” ise toplumun işleyişine dair çarpıcı bir tablo çizdi. Her iki kitap da birbirinden çok farklı yönleriyle aynı ustanın kaleminden çıkmış olmasıyla hayranlık uyandırıyor.
Artık kararımı verdim: Reşat Nuri Güntekin’in bütün kitaplarını alıp okumalıyım. Çünkü bu kalem, hem güldürüyor hem de düşündürmeyi hiç bırakmıyor.
@inkilapkitabevi
kitapfisiltisi sevtap
#ReşatNuriGüntekin #Değirmen #YaprakDökümü #TürkEdebiyatı #KitapÖnerisi #OkumaÖnerisi #OkudumBitti #Kitapİncelemesi #KitapKeyfi #OkumaYolculuğu #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri