Bazı insanın içindeki en eski, en gizli suskunluklara dokunur. Lou Andreas-Salomé’nin Arayışları tam da böyle bir kitap. Okurken kendimi sadece satırların içinde değil, aynı zamanda kendi iç dünyamın en derin katmanlarında gezinirken buldum. Sanki her karakter, benim içimde de çoktan var olan bir parçanın yankısı gibiydi.
Kitap, bir arayışın romanı. Ama bu öyle sıradan bir arayış değil; insanın kendinden kaçarken yine kendine çarpması, kalabalıkların içinde yalnız kalması, hayatın içinde kaybolup yine hayata tutunmaya çalışması. Salomé’nin karakterleri bana çok tanıdık geldi. Çünkü hepimiz bir şekilde aynı arayışın yolcusuyuz: Kendimizi bulmak için başkalarının aynasına bakıyoruz, bazen aşkın, bazen yalnızlığın, bazen de acının içinde kendi yüzümüzle karşılaşıyoruz.
Benim için en sarsıcı taraf, kitabın bana unutturduğunu sandığım bir yanımı hatırlatması oldu. Yıllar önce, kendimi kaybettiğim bir dönemde dışarıdan bakıldığında gayet “iyi” görünüyordum. Ama içimde boşluklar vardı. Salomé’nin sayfalarında o boşlukları yeniden hissettim. Ve fark ettim ki, insanın asıl arayışı, o boşluklarla barışmak, onlara bir anlam bulmak.
Salomé’nin dili çok dingin ama aynı zamanda içten içe fırtınalı. Satırlarda büyük bir duygu yoğunluğu var ama asla abartıya kaçmıyor. Tam tersine, o sakinliğiyle insanı içine çekiyor. Ben kitabı okurken, hayatımın farklı dönemlerinde yaşadığım sorgulamaları düşündüm: Kendi yolumu ararken kaç kez başka yollara saptığımı, kaç kez kendi iç sesimi susturup başkalarının sesini dinlediğimi… Ve belki de asıl cesaretin, kendi iç karanlığına bakabilmek olduğunu anladım.
Arayışlar bana şunu hissettirdi: İnsan hiçbir zaman “tamamlanmış” olmayacak. Hep biraz eksik, hep biraz yarım kalacağız. Ama belki de güzellik tam da burada gizli. Çünkü eksikliklerimiz olmasa, arayışımız da olmazdı. Ve arayış bitseydi, yaşamın kendisi de tükenirdi.
İçimde hem bir huzur hem de derin bir hüzün kaldı. Sanki Salomé bana fısıldıyordu: “Aradığın cevapları asla tam olarak bulamayacaksın, ama o arayış seni sen yapacak.” Ve ben de bunu kendi hayatımda yeniden doğruladım.