2025 37. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 18:02
Oktay Sinanoğlu (1935-2015) 26 yaşında profesör unvanı almış bir kimya mühendisi ve akademisyenidir. Böylece kendisi 300 yıllık Amerikan tarihinde en genç profesör unvanı alan kişidir. Ayrıca 1975 yılında çıkarılan özel bir kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir. Lakabı ise "Türk Einstein'ı" dır. Oktay Sinanoğlu kendi ilim sahası dışında diğer bir çok mevzu ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi hasebiyle aynı zamanda da bir fikir adamıdır. Bye Bye Türkçe kitabı da kendisinin dil ve eğitim hususları ile alakalı makaleleri ve söyleşilerinden oluşmaktadır. Yani bu kitabı Oktay Sinanoğlu oturup yazmamış. Konuşmaları ve makaleleri derlenmiş. Tabi bu derleme yapılırken söyleşilerde ki konuşma dili maalesef olduğu gibi bırakılmış. Yazı diline dönüşen bir editör çalışması yapılmamış. Bu da metnin seviyesini biraz düşürmüş. Ayrıca aynı mevzular tekrar tekrar geçiyor. Bu da bir yerden sonra okuyucuyu yoruyor. Sayın Sinanoğlu'nun en çok üzerinde durduğu husus; yabancı dilde eğitimin büyük bir yanlış olduğudur. Kendisi tabi ki yabancı dil öğrenimine karşı değil fakat çocuklara daha temelden bütün eğitimin yabancı dil ile verilmesini son derece yanlış bulmaktadır. Oktay Sinanoğlu'nun vurguladığı diğer bir husus ise akli ilim ile nakli ilmin bir arada bulunmasının ehemmiyetidir. Akli İlimler; fizik, kimya, matematik, coğrafya gibi hepimizin okullarda gördüğü derslerdir. Nakli İlimler; madde dünyasından manevî dünyaya geçtiğimiz bir mânevî ilim sahasıdır. Ve Oktay Sinanoğlu diyor ki: Sadece aklî ilim de kalıp,nakli ilmî ihmal ederseniz bu eksik bir eğitimdir. Kendi sahanızda Profesör de olsanız eksiksinizdir. Kitaptan seçtiğim güzel bir alıntı ile son vermek istiyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim. "Bildiğin her bilgi kuvvet değildir, kimsenin bilmediğini biliyorsan o zaman kuvvetlisin, yoksa herkesin bildiği bilgi kuvvet değildir." Sayfa 130
Bye Bye TürkçeOktay Sinanoğlu · Otopsi Yayınları · 20005,7bin okunma