Bir New York Rüyası

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2025 37. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 18:02
Oktay Sinanoğlu (1935-2015) 26 yaşında profesör unvanı almış bir kimya mühendisi ve akademisyenidir. Böylece kendisi 300 yıllık Amerikan tarihinde en genç profesör unvanı alan kişidir. Ayrıca 1975 yılında çıkarılan özel bir kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir. Lakabı ise "Türk Einstein'ı" dır. Oktay Sinanoğlu kendi ilim sahası dışında diğer bir çok mevzu ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi hasebiyle aynı zamanda da bir fikir adamıdır. Bye Bye Türkçe kitabı da kendisinin dil ve eğitim hususları ile alakalı makaleleri ve söyleşilerinden oluşmaktadır. Yani bu kitabı Oktay Sinanoğlu oturup yazmamış. Konuşmaları ve makaleleri derlenmiş. Tabi bu derleme yapılırken söyleşilerde ki konuşma dili maalesef olduğu gibi bırakılmış. Yazı diline dönüşen bir editör çalışması yapılmamış. Bu da metnin seviyesini biraz düşürmüş. Ayrıca aynı mevzular tekrar tekrar geçiyor. Bu da bir yerden sonra okuyucuyu yoruyor. Sayın Sinanoğlu'nun en çok üzerinde durduğu husus; yabancı dilde eğitimin büyük bir yanlış olduğudur. Kendisi tabi ki yabancı dil öğrenimine karşı değil fakat çocuklara daha temelden bütün eğitimin yabancı dil ile verilmesini son derece yanlış bulmaktadır. Oktay Sinanoğlu'nun vurguladığı diğer bir husus ise akli ilim ile nakli ilmin bir arada bulunmasının ehemmiyetidir. Akli İlimler; fizik, kimya, matematik, coğrafya gibi hepimizin okullarda gördüğü derslerdir. Nakli İlimler; madde dünyasından manevî dünyaya geçtiğimiz bir mânevî ilim sahasıdır. Ve Oktay Sinanoğlu diyor ki: Sadece aklî ilim de kalıp,nakli ilmî ihmal ederseniz bu eksik bir eğitimdir. Kendi sahanızda Profesör de olsanız eksiksinizdir. Kitaptan seçtiğim güzel bir alıntı ile son vermek istiyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim. "Bildiğin her bilgi
OKUYUN! OKUTTURUN!
2023 29. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2023 23:48
Bir milletin adını tarihten silmek istiyorsanız ki bunu silahla yapamıyorsanız tek yol o milletin dilini unutturmaktır. İngilizler İrlandalılara, Ruslar Kazak Türklerine bu politikayı uygulamaya çalıştılar ve durum şimdi bizim ülkemizde de tam olarak böyle. Yani asıl amaç aslında "kültürel soykırım"... Sinanoğlu bu kitapta dünyanın evrensel dilinin ve bilim dilinin İngilizce olmaması gerektiğini, lise ve üniversitelerde gerçekleştirilen hazırlık ve ingilizce eğitimin (ODTÜ, Boğaziçi gibi) hem gereksiz bir zaman kaybı hem de öğrencilerin işine yaramayacak aksine 'tarzanca' ingilizcesiyle öğretim süreçlerini gerçekleştireceklerinden bunun yerine hazırlıkta geçen bir yıldaki İngilizce eğitimini üç ay gibi kısa bir sürede halledilebileceğinden bahsediyor. Hazırlık sınıfları adı altında bir yıllık kayıp yaşanmayıp direkt matematik fen bilimlerini öğrenmeye başlamanın gerekli olduğunu söylüyor. Türkiye'nin birinci meselelerinden biri de bu dil meselesidir. Kurtulu Savaşı'ndan sonra uygulanmaya başlayan İngiliz dili politikası ( bazı yabancı okulların kapatılmaması ve giderek özenti haline gelerek sayılarının oldukça artması) günümüzde çok daha etkili hale gelmiş bulunmakta. Hatta ebeveynler çocuklarına 4-5 yaşlarında İngilizce öğrensin diye kurslara vermekte. Bu nesilde bu işi bitirmeye çalışılacaktır. Diğer tüm meseleler halledilir ama dil meselesi çok daha mühimdir.. Benim için yeni ufuklar açan, farklı pencerelerden bakmamı sağlayan mükemmel bir kitaptı. Atatürk'ün son günlerinde bile Türk diline ne kadar önem verdiğini hatırlatan Türkiye'nin Einstein'ı Oktay Sinanoğluna ne kadar teşekkür etsek az. . Ruhu şad olsun. Oktay Sinanoğlu
Bye Bye TürkçeOktay Sinanoğlu · Otopsi Yayınları · 20005,7bin okunma
Türk demek, Türkçe demektir. Ne mutlu Türküm diyene!
2025 18. kitabı
Bu ülkede vatandaş olan herkesin, yozlaşmanın en önemli ana etkenlerinden birinin yanlış eğitim olduğunu bilmesi gerekir. Bu konuyu derinlemesine ele alan ve yirmi altısında profesör olarak edindiği gözlemlerle, deneyimlerini vicdan sahibi bir bilim insanı olarak kaleme alan kıymetli Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nu rahmetle anıyorum. Allah, rahmetini üzerinden esirgemesin.
Fark edilmesi umuduyla...
·429 syf.·
2016 31. kitabı
Kitapla ilgili incelememe geçmeden önce -yazarı tanımayanlar için- Oktay Sinanoğlu Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli fikir adamlarından ve ülkemizin en genç profesörü olma unvanını taşıyan bilim insanıdır. Gerçekten değerini hâlâ ne yazık ki tam anlamıyla anlayabilmiş değiliz. Türk dilinin tarihi, bugünkü kullanım yoğunluğu kıyaslandığında elde ettiğimiz sonuçlar ne yazık ki kimliğimizi yitirecek kadar üzücüdür. Bu kitap bir sarsılma ve kendine(özüne) bakma, uzun zamandır kaybetmeye alıştırıldığımız-ve bunun normalleştirildiği- dilimizi kurtarmak için harekete geçme kitabıdır. Dilimizde yaşanan istilaları anlamlandırabilmeniz ve Türkçe kökenli kelimeleri sözcük dağarcığınızda arttırabilmeniz dileklerimle... Tinin uçmağ olsun güzel insan Oktay Sinanoğlu
2019 70. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2019 00:51
Çok oldu ne kadar bilmem. Belki 10 yıl. Bir Üniversite öğrencisinin ders kitapları arasında gördüm bu kitabı. O zamanlar beni rahatsız eden yabancı kelimelerin, günlük kullanımda kullanılması meşhur olmaya başlamıştı Türkiye’de. Üzülüyordum. Kitabın adını görünce kanım kaynadı. Alabilir miyim dedim. İşte o tarihten beri okunmayı bekliyordu kitaplığımda. Son bir yıldır (yıl 2019) sosyal medyayı biraz da fazla kullanmanın etkisiyle, günlük hayatımızda ne kadar ingilizce kelime kullandığımızı farkettim. Hatta Türkçeye aşık ben bile, farkında olmadan dilime yapıştırmışım bu kelimeleri. Bir gün yazmak istediğim bir şeyin bir kelimenin türkçe karşılığını bulamadığımı farkettim. Peki dedim o zaman ingilizcesini okunuşu gibi yazayım. İstemedim ingilizce haline olduğu gibi yer vermeyi. Tıpkı orjinali telephone-television gibi kelimeleri okunuşuyla Türkçemize aldığımız gibi yapmak istedim. Dalge geçtiler. Kendimde zaten çok arkasında durarak yapamadım. Ama utandım kendimden. Şimdi çok dirensemde o yabancı kelimeleri kullanmamak için, özellikle sosyal medya da anlam bozuluyo vs gibi garip endişelerle yapamıyorsun. Yani demem o ki sayın Sinanoğlu’nun ön gördükleri fazlasıyla oluşmaya başlamış artık güzel Türkiyemde.. Kitap Sinanoğlu’nun kendi elinden çıkmamış. Kendisinin yaptığı konuşmalar ve röportajlarının bir araya getirilmesinden oluşuyor. İyi ki de yapılmış. Başlangıçta okuyabilir miyim acaba derken, bir çırpıda okuyorsunuz. Okurken de keşke herkese okutabilsem diyorsunuz. Oktay Sinanoğlu kimdir “gogıl ” ( özellikle böyle yazdım çünkü en azından bu incelemede yabancı kelime kullanmak yakışık almaz) amcaya sorun. Böyle bir kişinin Üstüne basa basa “Türkçe ille de Türkçe” diye kendisini paralamasına kulak verin. Yeri gelmişken, bazı akıldan yoksun eleştirilerde
Türkçeye Bakış Açımı Değiştiren Kİtap
2003 1. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2003 16:40
Oktay SİNANOĞLU Hocamızın Türkçemizin yozlaşmasıyla ilgili yazmış olduğu makaleler ve verdiği konferansların derlenmesiyle oluşturulmuş bir kitaptır. Ben de dilimize olan bakış açımı değiştirmiştir. O zaman kadar bir ders olarak algıladığım dilimizi bir bağımsızlık simgesi olarak görmeme, uykundan uyanmama sebep olmuştur. Bütün gençliğin okuması ve uyanması ümidiyle.
Eğitim
2020 107. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2020 21:59
Çok uzun yazmayacağım, çok övülen ve mutlaka okunması gerektiği söylenilen bir kitap. Gerçekten önemli noktalara değiniyor dilimizi korumamız gerektiği üzerine. Ancak kitap makale ve söyleşilerin birleşiminden oluştuğu için çok fazla tekrara düşülüyor. Kitap 429 sayfa ancak konuyu ele aldığımızda 200 sayfa bile tutmadan aynı mesaj verilebilir. Sürekli aynı şeyleri okumak bi yerden sonra sıktı. Ancak değinilen noktalara ve Oktay Sinanoğlu'nun dediklerinin büyük bir çoğunluğuna katılıyorum.
Bye Bye TürkçeOktay Sinanoğlu · Otopsi Yayınları · 20005,7bin okunma
Bir Ülkenin Dili O Ülkenin Kaderidir.
2022 19. kitabı
Okunma: 16 Mart 2022 10:42
Oktay Sinanoğlu, 26 yaşında profesör unvanı almış, matematiksel zeka testlerinde Einstan'dan fazla puan göstermiş biyoloji ve kimya konusunda dünyaya adını duyurmuş bir deha. Kitabın ana konusu isminden anlaşılabileceği gibi Türkiye'de yabancı dilde eğitim sorunu. Kitap, Oktay Sinanoğlunun röportajları ve köşe yazıları üzerinden ilerliyor. Dilimizin önemini, dilimize sahip çıkmanın gerekliliğini, ülkedeki eğitim adına yapılan politika hataları ve diğer ülkelerdeki örnekler üzerine ilerliyor. Namık Kemal " İnsan kelimelerle düşünür, kelimelerle konuşur "der. Bu basit cümle aslında kelimelerin ve dilin önemini anlatmada başlı başlına bir kuramdır. Dilin önemini ve üzerinde oynanan oyunları fark eden yazar. Bağlı olduğu ülkesini Hedef Türkiye Büyük Uyanış kitaplarında olduğu gibi uyarmak istiyor. Ülkemiz adına yapılan yanlışları eleştiren yazar ısrarla gelecekten umutlu olduğunu vurguluyor. Dilim önemini ve nedenini kavramak için her Türk gencinin okuması gereken nadide bir derleme.
2020 6. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2020 11:53
Oktay Sinanoğlu'nun Türk milliyetçiliği kimliğimizi korumak, Türkçe'ye sahip çıkmak için yıllarca bir milleti nasıl uyandırmaya çalıştığını görüyoruz. Defalarca katıldığı programlarda da bahsettiği gibi hocamız eğtim dilinin Türkçe olması gerektiğini, yabancılaşmaya çözüm bulmamız gerektiğini belirtiyor. Kitap bir eleştirinin bize rüya halinde sunulmasıyla başlayıp keşke rüya olsaydı dememiz ile bitiyor. Türkçe'ye sahip çıkmak derdinede olan ne kadar az akademisyenimizin, bilim adamımızın olduğunu da yüzümüze vurmayı ihmal etmiyor. Yabancı özentiliğimizin ne denli tehlikeli bir hal aldığını görmek isteyen her okurun okuması gereken bir eser.
Bir Başyapıt!
2024 3. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2024 19:56
Herkese merhaba:)) Bu kitabı nasıl anlatsam, neresinden tutup da övsem diye çok düşündüm. Sonra buna gerek olmadığının farkına vardım. Çünkü yazar Türkiye’nin en önemli ve değerli bilim insanlarından. Aynı zamanda da ülkesine ve diline oldukça düşkün. Ve kitabı da çok kıymetli fikirleriyle dolu. Kitabı yavaş yavaş özümseyerek okumaya çalıştım. Sanki karşımda Oktay Sinanoğlu var ve benimle konuşuyor hissiyatına girdim. Kitapta en çok ilgimi çeken konu bir insanın akılla beraber gönlünü de geliştirmesi gerektiği. Ve bununla beraber ülkemizde bazı okullarda eğitimin İngilizce yapılmasının yanlışlığı. Kitapta bazı konular oldukça vurgulanmış. Çoğu kez çok yerlerde tekrar edilmiş. Fakat bu beni yormadı çünkü yazarın ele aldığı konular çok büyük meseleler. Kitabı okuduğum sürede aynı zamanda Oktay Sinanoğlu kimdir, neler yapmıştır? gibi araştırmalar da yaptım. Bu değerli insanı çok geç keşfettiğime üzüldüm açıkçası. Ama geç olsun güç olmasın:) Kısaca bu kitap doğru bildiğimiz yanlışları gözler önüne sererek dönüp kendimizi ve milletçe yaptıklarımızı sorgulamamız adına kıymetli bir eser. Ara ara unutmamak adına dönüp tekrar tekrar okunmalı diye düşünüyorum. Son olarak şunu da dile getirmek gerek “Türkçe giderse Türkiye gider!”

Oktay SinanoğluYazar · 21 kitap
Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyendi. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir. Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır. 25 Şubat 1935 yılında babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun başkonsolos olarak görev yaptığı İtalya'nın Bari şehrinde doğdu. II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından 1939'da ailesiyle Türkiye'ye döndü. Oktay Sinanoğlu, 1953 yılında TED Ankara Yenişehir Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. 1953 yılında okul bursu ile ABD'ye gitti. 1956'da Amerika Birleşik Devletleri'nde, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden kimya mühendisi olarak mezun oldu. 1957'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Aynı yıl "Sloan Ödülü"nü kazandı. Doçentlik tezini tamamlamasının (1958-1959) ardından Berkeley'de teorik kimya alanında doktorasını tamamladı (1959-1960). Doktora danışmanı Kenneth Pitzer'dı. 21 Aralık 1963 tarihinde Yale Üniversitesinde öğrenci olan Paula Armbruster ile evlendi. Evlilik töreni The Branford College Chapel of Yale'de yapıldı. Bu evliliğin ardından, Dilek Sinanoğlu ile evlendi ve bu evliliğinden ikiz çocukları oldu. 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika'nın Florida eyaletinde hayatını kaybetti.Ünlü sanatçı Esin Afşar'ın ağabeyidir. Karacaahmet Mezarlığı'nda annesi Rüveyde Sinanoğlu ve kız kardeşi Esin Afşar Aral'ın yanına defnedilmiştir.