Türkiye'nin hedefi / Hedefteki Türkiye

1 Temmuz 2002
Bilim & Gönül Yayınevi

2021 35. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2021 19:18
Moleküler biyolog, fizikçi ve kimyacı  aynı zamanda dünyanın en genç profesörü ünvanına sahip olan Sinanoğlu, "Türk Einstein'ı"olarak da bilinmektedir, ülkemizde değeri yeterince anlaşılamasa da yaptığı bir çok hizmetlerle dünya biliminde çığır açan, Nobel Adayı bilim insanı.. Ve her fırsatta milli kültürün inşası ve korunmasında Türkçenin önemine dikkat çekerek bu alanda verdiği mücadelelerle  de adından söz ettirmiştir..  Kuantum Fiziği ve Kimyası, Moleküler Biyoloji ve Matematik alanlarında yüzlerce teorem geliştirdi. Dünya bilim literatürüne eşi benzeri az görülür biçimde katkılarda bulundu. Ve bunun gibi daha niceleri... Akademik alandaki başarılarını okumakla bitiremedim... "Hedef Türkiye" Hedefteki Türkiye, ya da Türkiye' nin hedefi,  nasıl tanımlanırsa tanımlansın milli bir şuur,  milliyetçilik bilinci, Türkiye sevgisi ve sevdasıyla, bilim+gönül  diyen bir Türk bilim insanının düşünceleri, öngörüleri, bilgi ve tecrübelerini aktardığı, Türk kimliğinin hak ettiği yere gelmesini sonuna kadar savunduğu ve herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm muazzam bir kitap... "Gençlerimizin hem bilim yolunda tutunmada hem de önce ülkemiz ve ulusumuz, sonra insanlık için değer yaratmada, hızla ve dünyanın dört bucağında koşarken, ama sürekli temel hedeflere doğru giderken edindiğim deneyimleri, vardığım sonuçları kendi koşullarında yararlı bulacaklarını sanıyorum. Haysiyetine, kendi kaderini kendisinin belirleme azmine, cihanda hak ettiği şerefli, itibarlı yerine yeniden kavuşmuş bir Türkiye temennisiyle"
TÜRK isen TÜRKÇE konuş.
2020 32. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 22:28
"Türk Milleti kendi bağımsızlığını, istiklalini kurtarmasını, korumasını nasıl bildiyse, dilini de kurtarmasını, yabancı dillerin boyunduruğundan korumasını bilecektir." "Lisanın her dalda Türkçe olması tartışılamaz bile." "Türk demek, Türkçe demektir, ne mutlu Türküm diyene" *Mustafa Kemal Atatürk* Türk olmanın birinci unsuru, Türkçe, her şeyi Türkçe'yle yapmaktır. Kitaptan öğrendiğim (acı gerçek) Fulbright Anlaşması ile ilgili bağlantıyı da incelemeye eklemekte fayda var diye düşündüm. Bilmeyen herkesin bilmesi gerektiğine inanıyorum. ogretmenlericin.com/meb/meb-haber/f... Uzun uzadıya üzerinde konuşulacak ve tekrar tekrar okunacak tarzda bir kitap. Okuyun, okuyun, tekrar tekrar okuyun bu kitabı.
2018 14. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2018 17:05
Bu günlerde hep, yıllar önce gördüğüm bir kabusu hatırlıyorum. 1960'lardaydı. Bir gece, ateşimde çıkmış, baygın bir uyuyakalınca bir kabus gördüm. Korkulu rüyamda kendimi 40 yıl sonra İstanbul'da buldum. Zaman değişmiş, sokakta yürüyorum, tüm dükkan isimleri İngilizce... Diyor yazar ve bu batıya duyulan empati ve özentimizi yenip kendimiz olmamızı söylüyor. İki büyük yeni teknoloji var: Biri moleküler biyoloji bio-teknoloji, diğeri bilgisayar-elektronik-iletişim teknolojisi. Bu dallarda ulusal hedeflerimiz olmalı. Bakıyorsun kendi milli okulumuz, lisemiz, üniversitemiz ve kendi ülkemizde ama ana dili eğitim dili İngilizce. Yazar kesinlikle dil eğitimine karşı değil. Hatta teşvik ediyor ama okullarımızda ana dil olmasına karşı eğer Türkiye de isek eğitim dili Türkçe olmalı. Dil, gönlü yüzdüren gemidir. Toplumun gönlünün adı "Kültür" dür. Dolayısı ile dil giderse, kişinin gönlü gider; gönül giderse kimlik yok olur; kimlik gidince ne olduğunu, kökenini şaşırmış, dedesini İngiliz holiganı zanneden bir takım abuk subuk bir kalabalıktan ibaret bir güruh haline dönüşür toplum. Yabancı Dil öğrenmek başka iş, yabancı dille eğitim tamamıyla başka bir iş. Neden İngilizce bu derece içimize işleniyor. Mesela, mimaride İtalyanca, İspanyolca bilmek daha faydalıdır, mimarlar için. Çünkü bu ülkelerde büyük bir mimarlık sanatı var. Mimariden hiç anlamayan ülke varsa, o da İngiltere 'dir. İstanbul teknik üniversitesi nde mimariye İngilizce öğretmeye başladılar. Ya siz Türkçe öğretin zaten İngilizce ye merakı olan öğrenir. Yazar birçok ülkeyi gezmiş, ve gittiği ülkenin dilini öğrenmiş onlarla kendi dilleri ile konuşmuş ve buna teşvik ediyor. Çünkü bir ülkenin diline itibar ettiğin zaman onlara büyük bir saygı göstermiş olursun. Bir alimin alim olabilmesi için hem maddi hem manevi
Eğitim
2018 83. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2018 14:41
MİLLİYETÇİ- IRKÇI- FAŞİST Maalesef son yıllarda insanların özellikle gençlerin kafası karışmış durumda. Daha Faşizm, Irkçılık ve Milliyetçilik kavramlarının ne demek olduğunu bilmeden orda burda atıp tutuyor.Herkes birbirine Irkçı; Faşist diyor. ABD son derece yetkin Toplum Mühendislerini ve internet üzerinde kullandığı binlerce Trolü kullanarak ,kültür erozyonu ve kargaşa yaratmak için elinden geleni yapıyor.O nedenle dünya literatüründe bu kavramların karşılığını buraya yazıyorum. IRKÇILIK: İnsanların toplumsal özelliklerini biyolojik, ırksal özelliklerine indirgeyerek bir ırkın başka ırklara üstün olduğunu öne süren öğreti, MİLLİYETÇİLİK: Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını, kendi çıkarlarının üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk.. FAŞİZM : Demokratik düzenin yerine, aşırı bir ulusçuluk ve baskı düzeni kurmayı amaçlayan, tüm yetkilerin tek bir parti ya da kişinin elinde bulunduğu devlet düzeni Bizler İstiklal Marşı çalındığında tüylerimiz ürperirken, aidiyet duygusunu yaşarken, bağımsız bir ulus olmanın gururunu taşırken, son yıllarda Türküm demeye bile utanır olduk. Sürekli bir ırkçılık tehdidiyle karşılaşıyoruz. İngiliz ingilizim, Fransız fransızım der, ne diyelim. İnsanların ulus bilincinden, birliktelik bilincinden koparılması, sömürgeleştirmenin en önemli adımıdır. Farklı kültürler , dinler ve görüşte olanların birbirine karşı kışkırtılması planlanmış bir şeydir. Türkiye zaten bağımsız bir ülke değildir. Hiçbir üretimi olmayan, tarımsal, endüstriyel yani ekonomik annlamda tamamen Batı ya bağımlı olan bir ülkenin bağımsızlığı mümkün olabilir mi? Ey ABD diye ortalıkta nara atanlar çatır çatır, silah, uçak , makine vs. alırlar. Zaten 70 li yıllardan beri Türkiye bir tür sömürge ülkesidir. Atatürk'ün kurduğu fabrikalar cüzi ücretlere, ya
2017 5. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2017 17:23
Son sınav dönemime ve sonrasında tatile girmiş olmam sebebiyle kitabı bitirmem uzun zaman aldı. Fakat kitabı okurken sıkılmadım. Oktay Sinanoğlu' nun bu kitabı, kendisinin katıldığı konferanslardan, programlardan, toplantılardan ve makalelerinden oluşmaktadır. Kitapta Türkiye' yi içten yıkmak için dilimizin ve kültürümüzün nasıl yıpratılıp değiştirildiği tarafsız bir şekilde anlatılmış. Okurken etrafımızda bariz bir şekilde olup bitenleri görmemi sağladı. Diğer bir deyişle okudukça bilinçlendim. Kitabın tek beğenmediğim yönü, aynı örnekleri defalarca anlatmış olması. Fakat burada da yazarın belli konuların kafamızda iyice yer etmesi için çabaladığını düşünüyorum. Hepimizin bu kitabı okuması ve geç olmadan bilinçlenmesi gerektiğine inanıyorum.
Hedef TürkiyeOktay Sinanoğlu · Bilim & Gönül Yayınevi · 20151,601 okunma
Hedef Türkiye - Dikkat spoiler içerebilir!
2019 55. kitabı
Okunma: 21 Mart 2019 10:58
Oktay Bey'in en beğendiğim eseridir. Diğer kitaplarındaki fikirleri içinde barındıran, Türk halkına özgü, özgüveni sarsılmış bizlere özgüven aşılayan değerli bir eserdir. Oktay Sinanoğlu'nu anlamaya bu eserle başlanabilir. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
2020 28. kitabı
Ruhun şad olsun Oktay Sinanoğlu... Bazı konularda güncelliğini yitirmiş olsa da çıkarılması gereken o kadar çok dersler var ki kitapta. Örneğin "Türk'ü Muslumana, Müslümanı Türk'e " düşman ettiler diyor günümüz için o kadar geçerli bir tespit ki maalesef artık insanlar Türk ve Atatürk düşmanlığı yapmayı maharet sayar hale geldiler. Ve bir de şunu ogretti bu kitap bize " Türk demek Türkçe demek, Ne mutlu Türk'üm diyene "
·294 syf.·
2020 28. kitabı
"Bilim+gönül " yazarı Oktay Sinanoğlu.Onu okumaya ilk "Bye Bye Türkçe" ile başladım,iki defa başlamama rağmen bitiremedim .Ama bundan sonra hepsi peş peşe gelecek .Kitap Oktay Sinanoğlu'nun katıldığı programlarda yaptığı konuşmalardan oluşuyor. Bana göre çok önemli bilgiler edindiğim,konuşmasının birçok yerinde güldüğüm bir kitaptı.Umarım herkes onun kitaplarını okur ve "Türkçe giderse Türkiye gider" sözünden kendine bir sorumluluk alır , bu ülke için bir şeyler yapabilir .
2018 4. kitabı
Oktay Sinanoğlu'nun hangi kitabını okursanız okuyun; önce Türk olduğunuz için göğsünüz göğe kadar kabaracak, sonra ah çekmekten kanserin ilk tohumlarını ekeceksiniz...
2017 41. kitabı
Kitapta ülkemizin ve vatandaşlarımızın nasıl ve ne şekilde yön verilerek düşünme duygusundan yoksun, yorumlama kabiliyeti olmayan bir toplum yapma çalışmalarına şahit olacaksınız. Dilimize ve kültürlerimize sahip çıkan çok değerli bir şahsiyetin süper kitabı.

Oktay SinanoğluYazar · 21 kitap
Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyendi. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir. Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır. 25 Şubat 1935 yılında babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun başkonsolos olarak görev yaptığı İtalya'nın Bari şehrinde doğdu. II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından 1939'da ailesiyle Türkiye'ye döndü. Oktay Sinanoğlu, 1953 yılında TED Ankara Yenişehir Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. 1953 yılında okul bursu ile ABD'ye gitti. 1956'da Amerika Birleşik Devletleri'nde, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden kimya mühendisi olarak mezun oldu. 1957'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Aynı yıl "Sloan Ödülü"nü kazandı. Doçentlik tezini tamamlamasının (1958-1959) ardından Berkeley'de teorik kimya alanında doktorasını tamamladı (1959-1960). Doktora danışmanı Kenneth Pitzer'dı. 21 Aralık 1963 tarihinde Yale Üniversitesinde öğrenci olan Paula Armbruster ile evlendi. Evlilik töreni The Branford College Chapel of Yale'de yapıldı. Bu evliliğin ardından, Dilek Sinanoğlu ile evlendi ve bu evliliğinden ikiz çocukları oldu. 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika'nın Florida eyaletinde hayatını kaybetti.Ünlü sanatçı Esin Afşar'ın ağabeyidir. Karacaahmet Mezarlığı'nda annesi Rüveyde Sinanoğlu ve kız kardeşi Esin Afşar Aral'ın yanına defnedilmiştir.