OKUDUM BİTTİ
Yazarı: Çağlar Ilgın Sakaoğlu
Yayınevi: Mythos Kitap
Sayfa Sayısı: 80
Kitap Yorumu:
Çağlar Ilgın Sakaoğlu’nun Yap-Boz kitabı, genç bir kalemin olgunlukla ördüğü on öyküden oluşuyor. Her öykü farklı bir yüzleşmeyi, farklı bir kırılma anını anlatıyor. Açılış öyküsü “Bir Dertleşme”, doğrudan okurla sohbet ederek başlıyor; mizahi dokunuşlarla ağır bir varoluş sorgusu birleşiyor. “Kayıt Noktası”, oyunlardaki “save point” metaforunu kullanarak ölüm-yaşam döngüsünü anlatıyor; asıl yıpratıcı olanın ölememek olduğunu vurguluyor. “Yapboz”, parçalanmış hayatların ve çocukluk travmalarının sembolü hâline geliyor; insanın boşluklarını doldurma çabası, her defasında eksik kalan taraflarıyla yüzümüze çarpıyor.
“Hâlâ Çocuğum”, masumiyetin kayboluşunu ada atmosferi içinde anlatıyor, büyümenin sancısı şiirsel bir dille dile getiriliyor. “Berber” kısa ama derin bir öykü; gündelik hayattaki yalnızlığı ve yüzeyselliği berber dükkânında somutlaştırıyor. Kitabın en geniş kısmı olan “Çürüyen Adam” dört alt başlıktan oluşuyor: Zincirli, Zincirsiz, Hücre Arkadaşı, Ziyaret. Burada hem hapishane hem de zihinsel tutsaklık, özgürlüğün yanılsamaları ve insan ilişkilerindeki gerilimler işleniyor.
“Şair”, masa başında yazma sancısına ve sanatın çelişkilerine ışık tutuyor. “Bahis”, yaşamı bir kumar masasına benzetiyor; risk, kayıp ve ihtiras öykünün merkezinde. Son öykü “Monokl” ise tek bir bakış açısına sıkışmışlığın sınırlılığını hatırlatıyor ve kitabı çarpıcı bir sorgulamayla kapatıyor.
Genel olarak Yap-Boz, mizah ile öfkeyi, gündelik gözlemler ile felsefi derinliği buluşturuyor. Öyküler kısa ama yoğun; okuru hem sarsıyor hem de düşündürüyor. Bu kitap, genç yaşına rağmen kendi sesini kurabilmiş bir yazarın, çağdaş öyküde iddialı bir çıkışı.
Alıntı: “Tanrıya en az inandığım vakte denk geldin. Tadını çıkar. Tadını çıkaralım aldığımız nefeslerin…”
Süleyman GÜZEL Çağlar Ilgın Sakaoğlu