2025 29. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 00:00
Hikâye; arka yüzde anlatıldığı gibi bilimin büyüyle, inancın şeytanla, yalnızlığın kalabalıkla zıtlığından kuvvetleniyor. Fakat bu çelişkiler bütünü açıklamaya da anların detaylarını fark etmeye de yetmiyor. Çünkü dil yeterince yalın değil, karmaşık anlatım örgüyü açma konusunda zorluk veriyor ama bu çeviri ile mi alakalı yoksa söz konusu hikâyedeki karakterler kültürleriyle harman üzerlerine düşen rolleri de kurgunun/temanın çelişkili oluşu gibi istikrarsız bir ruh hâli içinde mi oynuyor ayırt edemedim. Başı ve sonu keyif verici ölçüde belirgin, başrolümüz Ordınov ve Yaketerina arasındaki muhabbetler ve duygulanımlar bir noktada askıda kalıyor, yine bir soru işareti bırakıyor akıllarda. Plot-twist gibi gelen bir hâli var içeriğin; bu yüzden kitap hakkında yapılmış inceleme varsa dinlemek istiyorum. Okurken yoğun tutkulu bir aşk gibi tarif edilen şey sonunda; bir hastalığın dışarı vurulmuş hâli olarak ihtiyar tüccar Murin tarafından açıklanıyor. Böylece bir gizem aydınlatılmış gibi olsa da bildiğimiz ve açıklanmasını beklediğimiz bir gizem değil bu; o an o yerde Murin istedi diye aniden suratımıza çarpan bir gizli gerçek. Raskolnik, kilisenin resmi inancından ayrılanlar. Sahtiyan, özel bir yöntemle işlenmiş deri, maroken. İncile göre İsa öldükten sonra dirilir ancak kuşkucu biri olan Havari Tomas buna inanmaz. İnanması için İsa'yı bizzat görüp yaralarını incelemesi gerekir. Hilkat garibesi; yaratılıştan şaşılacak derecede garip olma durumunda olan kişiler. (Freak of nature) Sabah rüzgarının acı ısırığı, bu şekilde tarif edince sanki tüylerini diken diken edenin; serinliğin acı vuruşu değil de tatlı ürpertisi gibi geliyor, bi noktada öyleydi, başlarda üşüyüp de şikayet ettiğin serin; sonraları dinçleşmek için altına girdiğin duş başlığı hâline geliyor, güneşin geleceğini biliyor olmak da serinin kırıcı etkisini kırıyor.
Ev SahibesiFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202113,7bin okunma