MARTİN EDEN (spoiler içerir.)
2025 11. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 16:07
Martin Eden öyle bir kitap ki okumamın başlarında neden bu kadar abartılmış olabilir diye düşünürken kitabın bitişi ile ben neden bu eseri daha önce okumamışım, diye düşündüm. Martin Eden’ ın aşkına ulaşmak için çıktığı yolda kendini keşfedip yazarlığa soyunduğu bir roman. Bir insan sevdiği için kendini imkansız denebilecek kadar geliştirebilir mi? Evet, Martin Eden yaptı. Okudu, okudu, okudu. O hiç eğitim almadan hiç okula gitmeden de eğitimli, kültürlü sandığı insanların seviyesine ulaştı. Yazmaya başladı, onun hedefi iyi bir yazar olarak sevdiği Ruth’a kavuşmaktı. Ama tüm dergiler reddetti yazılarını. Martin buna rağmen hiç bırakmadı hep yazdı. Ruth, Martinin yazdıklarını hiç anlamadı, “Aşk, sevdiğine koşulsuz inanmayı gerektirmez mi?” Ruth ona inanmadı ama o sabırlı ve azimliydi ve kendine inanıyordu. Yazıları yayınlanmaya başlamıştı ama asıl olay arkadaşı ile gittiği bir yerde konuşmasını çok farklı bir şekilde gazeteye basan muhabir ile oldu. Tüm medya onu kötü şekilde konuştu ve Ruth’un ailesi artık onların görüşmesini yasakladı. Martin bu ayrılık ve olay sonrasında büyük bir yıkım yaşadı. Ancak bu olay onun yolunu açmıştı bir anda ünlendi. Tüm yazıları basılmaya başladı çok para kazandı. Ama artık o yazıların basılmasının bir önemi yoktu. O zamana kadar neler çekmişti. O yazıları yazdığı zaman kimse yanında değildi. Aç kaldı, uykusuz kaldı, borç içinde sefil bir halde o yazıları yazdı peki ya o zamanlarda neden kimse o yazıları almadı. Tüm soru buydu. Martin hayatının hayal kırıklığına uğradı. Onlar gibi olmak için çabaladığı, yanlış tanıdığı insanlar yaşattı bunu. Kitapta en tepki verdiğim yer Ruth ve ailesinin Martin ünlü olduktan sonra tamamiyle tersine dönmesi. Ruth’un yüzsüzce özür dilemeye gelmesi ve kendini Martinin kollarına bırakması fazla samimiyetsizdi.. O sayfalarda onun yerine ben utandım. Martin daha sonra kurduğu hayaller için yeni bir yola çıktı.Bu korkunç dünyada belki bir yer bulurum sanarak. Ama psikolojik olarak çok yıpranmış bir adamdı o artık. Ve o yol tamamlanamadan kendi isteğiyle derin sulara sonsuzluğa gitti. Fikrimce Martin asla böyle bir sonu haketmemişti. Bu dünya onun masum hayalleri için fazla kirliydi. Temiz bir ölümü tercih etti. ( Ben Martin’in böyle bir son yaşayacağını arkadaşı Brissenden intihar ettiğinde hissetmiştim. Kitapta detaylı hikayesi yok ama bence Brissenden da bir zamanlar Martindi.) Martin Eden Jack London
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma