2025 118. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 21:55
Anne with an 'e'. Bıkmadan usanmadan herkese bunu söyleyen Anne Shirley. Bin yıl öncede kalmış gibi. Ben 8 cildini de severek okumuştum. Hatırlamak hoş oldu. Çocuk Gelişimi okurken 'sözde' çocuk kitaplarına takmıştım. Daha doğrusu birileri taktığı için ben de inceleme gereği hissetmiştim. O zamanlardan hatırladığım Yeşilin Kızı Anne serisi ve Kemalettin Tuğcu düşmanlığı. İkisi de acımasız ve taraflıydı. Hele bunu akademik kitaplara taşımak bence zalimlikti. Aynen böyle düşünüyorum. Pippi Uzunçorap için de söylenenlere katılmıyorum. Ayarsızlık bence. Neyse. Kısacası Anne of Green Gables, zamanında yazılmış güzel bir seri. Jane AUSTEN klasiklerin arasında yerini almışsa bunun da bir ederi olmalı. İşimize gelene çocuk kitabı gelmeyene başka şeymiş diyerek olmaz. Sonra ortalık adını bile okuyamadığımız tuhaflıklarla doluyor. Kitabı çocuk Kitabı diye alıp, karakter 14-15 yaşında duygusal bir dünyaya yelken açınca bir kesim insan bundan veba gibi kaçınıyor çünkü çocukları için bu akılalmaz bir durum onlara göre, bir kısım da direkt 15 yaşı bunun için erken buluyor. Hiçbir çocuk kendini çocuk görüyorsa zorla büyütülmemeli. Ve bir insan gençliğe adım attığını düşünüyorsa da çocuk gibi davranılmamalı. Bunu yapanlar ister kendine muhafazakâr desin ister seküler.Acatipler. Acayip ve acatip. Yani. Siz dediniz diye bazı şeyler tabu, yine siz dediniz diye 'erken' olmuyor. 15 yaşında kız çocuklarının başına ne geldiğini görüyoruz, tabu camiiasında da sekülerity kesimde de. Çocukların bazı şeyleri öğreneceği en masum yer kitaplar. Sizden ve beyinlerine ektiğiniz tohumlardan, yaptığınız yorumlardan, her türlü dayatmadan daha masum. Keşke bunu beyninize soksanız. Ben feminist değilim, bütün çocukların tarafındayım. Tek doğru sizin kafanızın içindeki değil. Her sözünüz doğru olsun eyvallah ama doğru yalnız sizinki değil. Anne, mükemmel bir kız çocuğu değil evet, ama çoğumuz mükemmel değiliz ki. Dayatmayın bunu çocuklara.... Kitaplardan korkup çöpün yanına koyduğunuz Şeker Portakalı'ndan, Yeşilin Kızı'ndan daha tehlikeli şeyler çocuğunuzun elinin altındaki İnternet'e düşüyor. Ama siz kendinize yasaklayamadığınızı onlara yasaklamazsınız. İşte dürüstlük işte adalet.
Yeşilin Kızı Anne - Çizgi RomanL. M. Montgomery · Epsilon Yayınevi · 2021119 okunma