Robert Louis Stevenson’ın 1886’da yayımlanan Dr. Jekyll ve Bay Hyde’ı okurken, ilk bakışta sadece gotik bir korku hikâyesiyle karşılaştığınızı düşünebilirsiniz. Ama aslında Stevenson, insan ruhunun karanlık yanını cesurca masaya yatırıyor. Hikâyenin merkezinde saygın doktor Henry Jekyll var; toplumun gözünde örnek bir birey. Ama laboratuvarında kaynayan iksirler, onun bastırılmış arzularının ve öfkesinin kanıtı. Bir gün Jekyll, cesaretini toplayıp o karışımı içer ve bambaşka biri olarak uyanır: Edward Hyde. Ufak tefek, sinirli, şiddete eğilimli ve saf kötülükten ibaret bir figür. Stevenson bunu çok net ifade eder: “All human beings… are commingled out of good and evil: and Edward Hyde, alone, in the ranks of mankind, was pure evil.” Ama asıl tuhaf olan şey, Hyde’ın Jekyll’den doğmuş olmasıdır; yani dışarıdan gelen bir canavar değil, bizim bastırdığımız şeylerin bedenleşmiş hâli.
Stevenson, insan doğasının ikiliğini vurgular: “Man is not truly one, but truly two.” Hepimiz Jekyll ve Hyde’ı aynı anda taşırız. Sabahları “Bugün kendimle barışık olacağım” diye uyanıp, öğleden sonra sinirden telefonu duvara fırlatmak istediğimiz anlar, işte tam da Hyde’ın başını kaldırdığı anlardır. Jekyll gündüzleri elmas gibi parlak ve saygıdeğer bir hekimdir, ama geceleri grafit gibi kararan bir canavar hâline gelir. Onu dönüştüren şey ise sadece iksir değil; toplum baskısı, bastırılmış arzular ve ruhun kendi çatlaklarıdır. Roman boyunca biz de kendi Hyde’ımızı arar, içsel çatışmamızla yüzleşiriz: “If he be Mr. Hyde, I shall be Mr. Seek.”
Bu ikilik ve bastırılmış duygular, sadece 19. yüzyıl Londra’sına ait değil. Bugün de, özellikle genç kuşak için, sosyal medyada gösterilen yüz ile içsel karanlık arasında benzer bir gerilim var. Wednesday dizisinde de bu gölge yan, gençlerin bastırılmış öfke ve kimliklerinin karanlık yansıması olarak işleniyor. Hyde, sadece korkutucu bir figür değil; aynı zamanda “Kendine bak, içindeki gölgeyi gör” diyen bir metafor. Bizler de sosyal medyada komik şeyler paylaşırken, içeride depresif düşüncelerle boğuşan Jekyll’ler ve Hyde’lar değil miyiz?
Hyde’ın canavarlaşması aslında psikolojide çok tanıdık bir süreçtir. Bastırılan öfke, suçluluk ya da arzu birikir ve kontrolden çıktığında karşımıza Hyde olarak çıkar. Psikanaliz de bunu söyler: gölge yanını reddedersen, o seni yönetmeye başlar. Jekyll özgürleşmek için Hyde’a dönüşür, ama özgürlük kısa sürer; çünkü Hyde’ın doğası yıkım ve trajediden ibarettir: “You must suffer me to go my own dark way.” Stevenson’ın gotik atmosferi, puslu Londra sokakları ve karanlık laboratuvarlar aslında bizim içsel korkularımızın metaforu. Hyde, orada değil, bizim bilinçaltımızda dolaşıyor.
Dr. Jekyll ve Bay Hyde, sadece bir korku hikâyesine dalmak değil; kendi içimizdeki canavarla göz göze gelmek. Hepimiz hem gün ışığında Jekyll, hem gece karanlığında Hyde’ız. Ve belki de en gotik gerçek şu: bu iki yüzü birbirinden ayırmaya çalıştığımız an, en çok parçalanıyoruz.