2025 17. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 14:53
Bu kitabı ilk kez 7 yıl öncesinde okumuştum, 15 yaşındaydım. Şimdi başka bir bakış açısı ve belki de edebiyatla daha haşır neşir olduğumdan algılarımın daha iyi olacağını düşünerek yeniden okumak istedim. O metaforları daha farklı anlamanın sevincini ve üzüntüsünü yaşıyorum. Hemen hemen herkesin okuduğu ve metafor olarak kullanılan bir kitap olduğundan ötürü spoiler vereceğimin uyarısını geçerek kendimce incelememe başlıyorum. Bir şirkette saatlerini harcayarak ve ailesinin borcunu kapatmak için deyim yerindeyse it gibi çalışan genç adam Gregor Samsa, bir sabah yatağında uyandığında kendini devasa bir böcek olarak bulur. Sonrasındaki değişimler ve aile içindeki çatışmanın sebebi de kendisidir. Gregor, babasının iflası sebebiyle borç yatağındaki ailesini geçindirebilmek için pazarlamacı olarak çalışmaktadır. Patronunun, kendisini kişisel kölesi olarak gördüğünü Gregor işe bir saat olsun geç kaldığında hemen birini yollayıp nerede olduğunu sormasından anlayabiliriz. Gregor bir sabah böcek olarak uyanmadı. Gregor, kendisini öylesine silik bir karakter olarak gördü ki -aslında bu konuda kendisini suçlamamak gerekir çünkü bu algıyı ona ailesi ve iş yeri aşılamıştı ve çok sevdiği insanların haklı olduğunu düşündü- bir sabah cidden böcek olduğunu düşünecek bir psikolojide uyandı. Artık çalışmadığından ötürü beş para etmez, tembel, yüz karası bir adama dönüştü ailesi içinde çünkü yaptığı tek şey köpek gibi çalışmaktı. Ailesi onun sırtından geçiniyordu ve onunla başka türde hiçbir yakınlık kurmadılar, biraz olsun sevdiklerinden de oldukça şüpheliyim. Kapitalist sistemin çarkları Gregor için işlemedi. Ailesini doyurmak, evin faturalarını ve hizmetçilerin parasını ödemek zorundaydı. Hayattaki ona atfedilen tek görev buydu ve fazlasını istemedikleri(!) gibi bunu tembelliğinden ve keyif düşkünlüğünden ötürü yapmaması da ailesinin ona karşı olan son saygısını yitirmesine sebep oldu. Sistem bir sürü çürük doğuruyor, her şeyin parayla elde edilmesi sebepli paranın her şey olduğunu düşündürtüyor ve orta kesimi her geçen gün daha da fakir hale getiriyor. Gregor, basit(!) bir pazarlamacı olmakla birlikte iş yerinde mobbinge uğrayan, patronun kölesi olduğunu düşünülen bir işçiydi. Kız kardeşi, onun tabağını götürürken sanki iğrenilecek bir şeymiş gibi peçeteyle götürürdü ki en sonunda tahammülsüzlüğü sebebiyle Gregor’un öldüğünü düşünmekte yanılmadığıma inanıyorum. Muhteşem bir metafor, Gregor’un öyle olduğu düşünülmesine rağmen asla böceğe dönmediğine inanarak okudum kitabı. Bazen gerçekler canımı yakmış olsa da. Keyifli okumalar diliyorum.
İnceleme
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,6bin okunma