2025 390. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 00:00
"SAVAŞIN GÜNAHLARI" "Gelişen teknoloji, medya ve habercilik; savaşlar, devletler ve uluslararası ilişkiler hakkında kolayca bilgi sahibi olmamızı sağlasa da devletler dış politikasının zedelenmemesi için bu tür soykırım, savaş ve anlaşmaları hakkındaki bilgileri sansürleyerek çok farklı bir algı meydana getirmeye çalışmaktadırlar. Her ne kadar gizlenmeye çalışılsa da kültür farklılıklarının belirgin olduğu bu dönemde toplumsal gerçekler sansürlenemeyecektir." "Savaşın Günahları", adından da anlaşılacağı üzere, savaşın yıkıcı etkilerini farklı karakterlerin perspektifinden ele alan çok katmanlı bir anlatı. Kitap, savaşın sadece cephede yaşananlar olmadığını; evlerde, sokaklarda, insanların zihinlerinde ve vicdanlarında süren bir travma olduğunu gözler önüne seriyor. Hikâye, belki de tanıdık gelecek bir coğrafyada, Orta Doğu'nun karmaşık ve acı dolu dokusu içinde geçiyor. Ancak mekan ne olursa olsun, anlatılanlar evrenseldir: İnsanlığın savaş karşısındaki çaresizliği, ikilemleri ve iç hesaplaşmaları. Bosna Savaşı, modern tarihin en trajik dönemlerinden biri olarak hafızalarda yer ediyor. Bu savaş sırasında kadınların maruz kaldığı cinsel şiddet, bireysel bir suç, savaşın stratejik bir aracı olarak kullanılmıştır. Söz konusu kitap, bu karanlık gerçeği detaylarıyla ele alıyor ve okuyucuya hem tarihsel perspektif hem de güncel yansımalar sunuyor. Kitap toplamda beş bölümden oluşuyor. İlk iki bölüm, Bosna Savaşı’nın tarihsel sürecini ve çatışmanın genel çerçevesini anlatıyor. Bu bölümler, savaşın nedenlerini, taraflarını ve sürecin toplumsal etkilerini anlamak için önemli bir altyapı sağlıyor. Son üç bölüm ise asıl can alıcı kısımları içeriyor: Kadınların savaş sırasında “silah” olarak kullanılması, maruz kaldıkları cinsel işkenceler ve psikolojik travmalar detaylı bir şekilde aktarılıyor. Okurken, ister barış ortamında ister savaş ortamında olsun kadınların sürekli şiddetle karşı karşıya kaldıkları gerçeği bir kez daha gözler önüne seriliyor. Bu bölümler, yaşanan cinsel şiddetin boyutunun insanın kanını dondurduğunu hissettiren bir anlatıma sahip. Yazar, karakterlerini derinlemesine işleyerek her birinin savaşın farklı bir yüzünü temsil etmesini sağlıyor: Askerler: Savaşın ortasında, emir ile vicdan arasında sıkışıp kalmış bireylerdir. Onlar üzerinden "düşman" kavramı, "öteki" ve "meşru müdafaa" sorgulanır. Siviller: Savaşın en masum kurbanlarıdır. Ailelerini, evlerini, geleceklerini kaybetmiş insanların sessiz çığlıklarına tanıklık ederiz. Özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinden savaşın toplumsal yıkımı çarpıcı bir şekilde resmedilir. Göçmenler/Mülteciler: Yurdundan olmuş, kimliğini ve onurunu korumaya çalışan insanların dramı, kitabın en can acıtan kısımlarından biridir. Her karakter, bizleri "iyi" ve "kötü"nün gri tonlarında düşünmeye zorlar. Kimse tamamen masum ya da tamamen suçlu değildir; savaş herkese bir parça günah bulaştırmıştır. 1. Vicdan ve İtaat Arasındaki Çatışma: "Bir emri yerine getirmek, onun ahlaki olarak doğru olduğunu gösterir mi?" sorusu sık sık gündeme gelir. Karakterlerin iç hesaplaşmaları, okuyucuyu da kendi değer yargılarını gözden geçirmeye iter. 2. Savaşın Psikolojik Etkileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu): Kitap, savaşın cephedeki fiziksel şiddetten çok daha uzun süren bir etkisi olduğunu vurgular: psikolojik travma. Karakterlerin savaş sonrası hayata uyum sağlama çabaları, kabuslar ve flashback'ler son derece gerçekçi bir dille anlatılır. 3. Medya ve Gerçeklik Algısı: Savaşın nasıl haberleştirildiği, "haklı" ve "haksız" tarafların medya aracılığıyla nasıl inşa edildiği de kitabın önemli alt temalarından biridir. Kamuoyunun gördüğü "gerçek" ile cephedeki "gerçek" arasındaki uçuruma dikkat çekilir. 4. Savaşın Kadınlar ve Çocuklar Üzerindeki Özel Etkisi: Yazar, savaşın cinsiyetçi yönünü gözardı etmez. Cinsel şiddet, kayıp, evin geçimini sağlama yükü ve travmanın nesilden nesile aktarımı gibi konulara değinir. Kitap, sadece Bosna örneğiyle sınırlı kalmıyor; günümüzdeki cinsel şiddet vakalarına da dikkat çekiyor. İsrail’in esir aldığı Müslüman kadın ve kızlara yönelik uygulamalar, Suriye hapishanelerinde yaşanan tecavüz vakaları gibi örnekler, cinsel şiddetin savaş ve çatışma ortamlarında hâlâ ne kadar yaygın ve sistematik bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Bu eser, sadece tarihsel bir inceleme değil; aynı zamanda kadın hakları ve insan hakları perspektifinden de önemli dersler içeriyor. Kadınların savaş ve barış ortamlarında maruz kaldığı şiddeti görünür kılması, toplumsal farkındalık yaratması ve benzer ihlallerin önlenmesi açısından kritik bir kaynak niteliğinde. Kitapla Kalın.
Savaşın GünahlarıMehmet Şahin · Ktb Yayınları · 20227 okunma