2025 8. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 15:16
Nâbizade Nâzım; kitabından daha çok hayatını ilginç bulduğum yazarlardan oldu. Zehra adlı romanı ise yayınlanmış olan tek romanı. Onun dışında Karabibik adlı uzun öykü, bir çok makale, öykü ve şiir meydana getirmiş kısacık hayatında... Anne ve babasını çok küçük yaşta kaybetmiş, mutsuz bir çocukluk geçirdikten sonra, askeri okul, başarılı bir öğrencilik hayatı, mezuniyet, askeri öğretmenlik, Suriye'de iki yıllık görev, gazete ve dergilerde yayınlanmış edebi ve bilimsel çalışmalarla dolu dolu bir hayat. Ve sonra; sevdiği kızla evlenerek mutluluğu yakaladım derken yakalandığı o korkunç ve hayattan koparacak olan ölümcül hastalık; kemik veremi. 31 yaşında kaybetmeseydi eğer hayatını, daha kimbilir ne güzel eserler üretecekti diye beni düşündüren bir isim oldu Nâbizede Nazım. Zehra ise; Türk edebiyatında, psikolojik sayılmasa da bu yönde denenmiş ilk roman olma özelliği ile naturalizm akımının ilk etkilerini taşıyan bir eser olarak kabul görmüş. Konusu ise ; (fazla ipucu vermeden biraz bahsedecek olursam) Kıskanç bir kadının hezeyanları uğruna nasıl insanların hayatını mahvettiği, ve bir adamın da bir kadına olan ihtirası uğruna kendisini nasıl mahvettiğinin çok güzel bir anlatımı olmuş. Herkesin okuyabileceğini düşündüğüm, çarçabuk biten, ibretlik , hoş bir hikâye Zehra.
ZehraNabizade Nazım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202415,3bin okunma