2025 33. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2025 19:31
Anavarza kayalıklarının üstünde kartallar dönüyordu, kanat kanada. Çirişsikleri çiçeklerini güneşe uzatmışlardı, ak. Uzaklarda bir bulut bu yana savruluyor, gölgesi bataklık yerini yalayıp Dumlu üstüne kayıp gidiyordu. Çirişsikleri çiçeklerinde arılar, kara, yanardöner arılar, sarıca, bal arıları, boncuklu, mavi arılar... Yaşar Kemal'in muhteşem betimlemeleri eşliğinde Anavarza'da töre, toplum baskısı ve köy hayatını anlatan şahane bir eser. Bu kitabı okurken Khaled Hossaini'nin Bin Muhteşem Güneş eserindeki şu söz geldi hep aklıma: "Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, mutlaka bir kadını gösterir. Her zaman." Esme... Dünyalar güzeli Esme'nin hikayesi. Gönlünde Abbas varken Halil Ağa tarafından zorla kaçırılarak evlenmek zorunda kalır Esme. Kendini hiçbir şekilde o aileye ait hissetmez. Bir de çocuğu olur, ismini Hasan koyar. Onu hayata bağlayan, yaşadığı evi çekilir kılan çocuğudur. Abbas sevdasından hapise düşer. 11 yıl yatar geri döner. Sevdasından vazgeçmemiştir ama Esme artık evlidir. Buna dayanamaz ve bir akşam gider Halil'i evinde vurur, öldürür. Herkes bunun sorumlusu olarak Esme'yi görür. Halil'in annesi, kardeşleri, tüm köy... Bununla da kalmazlar oğlu Hasan'ı Esme'ye düşman etmeye çalışırlar. Halil'in hortladığını, her gece köyde gezindiğini, Halil'in kanının, ruhunun sadece Esme'nin ölümüyle huzura ereceğine inanırlar. Hasan'ı her gördükleri yerde Esme'ye karşı doldururlar... -O kadar çok kan döküldü ki bu köyde, kanda boğulacağız. -Bir adamın kıymeti parayla ölçülür mü, bir adamın değeri dünya malıyla ölçülmez, ölçülmez ama, gözü kör olsun biz adam öldürmeyi zanaat edinmişiz. -İnsanlar gittikçe zalim, kötü, sevgisiz oluyorlarmış... Dost diyecek hiç dost kalmamış... Herkes herkesin gözünü oyuyormuş, beş kuruşa insan babasını öldürürmüş. Türkan Şoray'ın oynayıp yönettiği 1981 yapımı filmi de var. Müziklerini Zülfü Livaneli yapmış.
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,1bin okunma