Gizem'in Eğlenceli Hali
2025 9. kitabı
Cadı eseri, konusunun yanı sıra dönemin işlenişi açısından bir diğer önemli Hüseyin Rahmi Gürpınar kitabıdır. Cadı kitabının konusuna geçecek olursak eser, kocasının ölümü henüz taze olan Fikriye Hanım dayısının evinde kalmaktadır. Yengesi ise Fikriye Hanım'ı ve çocuğunu istemeyip onu evlendirme telaşına düşmüştür. Bu sırada Fikriye Hanım'a çok güzel bir talip çıkar ancak bu talip dillerden dillere dolaşan bir hurefeyle anılır. Eserin öyle güzel bir akışı vardır ki sizi içine, yazıldığı dönemine çeker. Diğer Hüseyin Rahmi Gürpınar eserlerinde de görebileceğimiz üzere gizliden gizliye ciddi bir toplum eleştirisi okuruz fakat tek okuduğumuz bu da değildir. Eserde katakterlerin fikirlerini, konuşmalarını, zekalarını okurken aslında yazarımızın birçok kesimi ne kadar iyi ele alıp aktarabildiğini de okuruz. (SPOİLER) Hüseyin Rahmi, eserde bize bu gizemli konunun altından dönem insanlarının bu tür hurafelere ne çok inandıklarını ve bu hurafelerin halk arasında ne kadar hızlı yayıldığını, adeta etiket gibi insanların üstüne yapıştığını hatta işin doğrusu ortaya çıktığı vakit dahi kimsenin bu doğruya itimad etmediğini aktarır. Bu güzel ve her kesimden insanın rahatlıkla okuyabileceği eseri okamanız ümidiyle Sevgilerimle iyi ve bol okumalar dilerim.
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,5bin okunma