BOLESLAW PRUS // İSTASYON
•Merhaba Arkadaşlar
Fihrist Kitap tarafından yayımlanan İstasyon eseri ile geldim. Polonya edebiyatının önemli bir parçası olmasının yanı sıra dönemin ilk naturalist eseri olarak da dikkat çekiyor bu yönüyle yalnızca bir roman okumuyor, aynı zamanda edebiyat tarihinde önemli bir esere tanıklık etmiş oluyoruz.
•Slimak ailesi ile birlikte köyde sıradan yaşam sürdüren birisidir. Birgün köyün çevresinde hiç tanımadıkları yabancı insanlar ile karşılaşılar gördükleri bu kişiler Almanların bünyesinde çalışan görevlilerdir amaçları keşif yapıp yapacakları demiryolu için toprak satın almaktır. Çalışmalar başlayınca köydeki bazı kesimler bu durumu hemen kullanıp topraklarını evlerini satarak şehre giderler.
•Sıra Slimak'ın arazisini almaya gelince olaylar işte burada başlar eşi ölür, oğlunun birisi boğulur diğeri hapise girer, yangın çıkar ama hiçbir şey yinede Slimak'ın toprağından vazgeçmesine neden olmaz çünkü o toprağına bağlı onunla nefes alan onunla doğan birisidir basit gibi görünen bir tren yolu ortaya bambaşka bir hikâye çıkarmıştır.
•İstasyon, modernleşmenin baskısı ile geleneksel yaşamın direnişi arasında kalmış insanların hikâyesini, toprağına bağlı köylülerin umutlarını, acılarını ve dirençlerini etkileyici bir şekilde anlatıyor. Hem dönemin sosyal eşitsizliklerini yansıtan hem de insanın kendi benliklerine, değerlerine tutunma mücadelesini aktarıyor.
Toprağını, kimliğini korumak için verilen bu mücadeleyi okumak benim için çok kıymetliydi.
•Edebiyat dünyasında yeni soluk, yeni arayışlar içinde olan bu eserleri gönülden tavsiye ederim.
Kitapla Kalın
Fihrist Kitap ️
pınar vursun ile birlikte okuduk