İstasyon

Fihrist Kitap
Orijinal Adı:
Placowka

2025 7. kitabı
Modern kölelik midir insana yakışan yoksa özüne sahip çıkmak mı ? Babasından kalan toprağa sıkı sıkıya bağlı Jozef Slimak , eşi , çocukları ve hayvanlarıyla , yani sahip olduğu herşeyle sıradan bir hayat süren sıradan bir vatandaş ve köylüdür .Hiç bitmeyen işleri olsa da içten içe mutludur. Sıradan hayatları , bir gün Almanların köylerine gelerek toprak satın almak istemeleriyle onulmaz dönüşümlere gebedir , hem de istemedikleri halde . Çünkü Almanlar bölgede “istasyon “ ve demiryolu yapmak isterler . Peki bu sadece bir istek mi yoksa sömürgeciliğin ilk adımı mı ? Kimileri bunu fırsat bilip modernleşme adına bir girişim olarak görse de Slimak ve yandaşları geleneklerinden kopup köklerinden ayrışmak anlamına geldiğini düşünür, ve bu fikir ayrılıkları beraberinde neler getirir neler . Kültürel kimlik çatışması , modernleşme adına kendine ve değerlerine yabancılaşma , acımasız ve hızlı sanayileşme karşısında insanların haklı direnişi kullanılan gerçekçi ve vurucu bir dil ile okurunu adeta efsunlayan bu kitabı okumanızı gönülden dilerim . Emile Zola nın Germinal kitabını okuyanlar beni anlar . Okudukça anlam bulan hayatlara …
2025 46. kitabı
Asıl adı Aleksander Głowacki olan ve #BolesławPrus edebi mahlasını kullanan yazar eserlerinde sosyalizm, kapitalizm ve devlet işleri gibi siyaset konularını işleyen pozitivist dönemin önde gelen gazeteci, tarihçi, öykü ve roman yazarıdır. Yoksul bir aile doğan yazar, küçük yaşta yetim kalmış,eğitimini tamamlamak için mücadele etmiş ve 15 yaşında hayatını derinden etkileyecek Ocak Ayaklanmasına katılmış. Yaşadığı maddi zorluklar yüzünden eğitimini yarıda bırakmış ve geçimini sağlamak için gazetede ve dergilerde makaleler yazmış. Bu da onun ayrıntılı gözlem ve anlatım yeteneğini geliştirmesine yardımcı olmuş. Polonya' nın pozitivist felsefesinin önde gelen yazarlarından biri olan Prus, gazetecilik yaparken yazarlık kariyerine başlamış ve toplumsal adaletsizlik, yoksulluk, antisemitizm (Yahudilere karşı duyulan nefret,önyargı ve eleştiri) ve modernleşme gibi toplumsal sorunları eserlerinde konu olarak ele almıştır. #İstasyon Prus un yazdığı dört büyük romandan ilkidir. Kitapta Alman sömürgesine karşı mücadele eden yoksul ve cahil Slimak adlı köylünün toprağını kaybetmemek için verdiği mücadeleyi anlatır. Slimak ın köyüne demiryolu inşaatı başlar ve bunu fırsat bilen malikane sahipleri kırsal kesimden kurtulup şehre ya da yurtdışına gidebilmek için arazilerini Almanlara satarlar. Almanların gözü Slimak ın arazindeki tepededir ve buraya değirmen yapmak isterler ama Slimak atalarından kalan toprağa bağlı bir köylüdür. Oğullarından birinin boğulması, diğerinin hapse girmesi, karısının ölümü ve evinin yanması bile onu davasından geri çekemez. Geleneksel değerlerin endüstrileşme ve modernleşme karşısında kendi değerlerini korumaya çalışan insanın çaresizliğini ve direnişini işleyen eserin 1979 da Zygmunt Skonieczny'nin yönettiği filmi de mevcuttur. Fihrist Kitap ayrıcalığı
2025 92. kitabı
Edebiyat tadı almak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumalısınız.! Sıfırdan başlayıp zor durumlara karşı değişim sürecini acı tecrübelerle gerçek bir üslup ile anlatması ciddi anlamda edebiyat tadı yaşattı. Slimak isimli köyde insanların teknoloji karşısında geleneklerden kopmamak adına vermiş olduğu muazzam bir mücadele takdire şayan bir durum. Polonya edebiyatının en güzel eserlerinden bir tanesi olan bu eser karşısında saygı duruşunda durulacak kadar önemli bir konuyu ele alan yazar, geçmiş ile gelecek arasındaki değişimini bir köprü kurarak aktarması kitabı daha güzel bir hale getirmiş. Gerçekçi gözlemlere dayanan bu eser, insan hayatını farklı bir pencereden bizlere aktarıyor. Türk edebiyatına kazandırılmış en güzel eserlerden ciddi anlamda birisi olmuş bu kitap. Tüm emeği geçen herkese teşekkürler. İstasyon
·192 syf.·
2025 130. kitabı
İstasyon Boleslaw Prus'tan Polonya edebiyatında yer edinmiş , natüralizmin en şeffaf haliyle bizlere dönemin köylü ve toprak sahibi /soylu kesiminin yaşamlarını ustalıkla resmettiği bir başyapıt İstasyon. Her ne kadar derebeylikler sonlamış gibi görünse de kırsalda hala büyük toprak sahipleri soylular ve onlardan -sadece- tarım işçisi köylülerden bir nebze farklı olarak küçük çiftliklerin sahibi yerel dildeki adıyla Gospondraz'lar var. Onların sahip oldukları asıl adıyla Gospodarstwo / çiftlikler köyden uzakta ücra köşelerdedir. Bir çifliğin sahibi olan Bay Jozef Ślimak'ın toprağı yönetmek, hayvanları işlere koşmak ve ailesinin geçimini sağlamak en temel gayesi. Kitapta yazar natüralist yaklaşımın zirvesini gösteriyor bizlere, doğayı ve insanı bir bütün halinde resmediyor. Bunu da gereksiz betimlemelerle okuyucuları yormadan usul usul yapıyor. Kitabı bahçenin bir köşesinden izliyor gibi okuyorsunuz ev halkını ve eşrafı. Modernleşmenin etkilerini ilk yaşayan toplum olduğunuzu hayal edin, birkaç üst model telefon gibi değil tamamiyle makineleşmenin en başında olduğunuzu düşünün. Ne kadar korkutucu üstelik sıradanın ötesinde köylü ve tarım işçisiyken, eğitim ve paradan yoksunken. Elinizde sadece toprak var orda doğup, büyüyüp ekmeğinizi kazandığınız, çoğalıp yine o toprakta azaldığınızı hayal edin. İşte Bay Ślimak bu inançla, amaçlarla var olmuş ve tek gayesi toprağına sahip çıkmak. Demiryolu yapılacağı haberiyle kendi çevresinden bile bir adamın nasıl uzaklaşıp, yabancılaştığını, toprağı için direndiğini okuyacağız. Köklerini koparmak istemeyen halkın dramını hissedeceğiniz , ilk kez dilimize kazandırılmış bir başyapıt İstasyon. Kitapları Kurtaran Kedi İstasyon Boleslaw Prus
@kitabiistan
2025 10. kitabı
İstasyon/ Boleslaw Prus Roman: Ana karakterimiz Slimak,eşi,iki çoğu,yardımcıları ve hayvanlarıyla sıradan,köylü yaşamı süren Slimak ailesinin hayatı üzerinden ilerlerken;köyün çevresinde gördükleri yabancıların kim ve neden köylerinde olduklarını öğrendikten sonra da gelişen olaylara yer verir. Alman firmasının köye gelişi ve demiryolu inşaatına başlamak için keşiflerde bulunup,toprak satın almak istemeleri,okura geleneksel ve modernleşmenin sentezleşme sonrası yeni bir dönüşümün doğacağını hissettirsede aslında bu Slimak ailesi ve tüm köy halkı için bir dönüşüm değil,ancak zorunlu tutulan bir değişim olacaktı!!! Demiryolu inşası,kimi köy sakini için yeni iş imkanları ve zenginleşme fırsatı sunacağını düşündürüyor,kimisi içinse kültürel kimliklerinin ve yaşam biçimlerinin kaybolma tehlikesini temsil ediyordu. Görünürde masumane ve sadece bir ulaşım projesi olarak kabul edilebilirdi ama ya sahip olunan topraklar kaybedilirse? Hikaye işte burada başlıyor!!! Slimak ve bazı diğer köylüler toprağa olan bağlılıklarını,toprağı sadece geçim kaynağı olarak değil,aynı zamanda kimliklerinin ve varoluşlarının bir parçası olarak görürler.Zorbalık ve güç dengesizliğine maruz kalan köy halkı,farklı düşünceleriyle kendi içerisinde de ayrı bir zıtlık mücadelesi başlatıyor.(olaylar olaylar) “Modernleşme ve Geleneksel Yaşam”arasında sıkışan hayatların çırpınışları,köylülerin toprakları için verdikleri mücadele,kayıplar,ölümler…aynı zamanda dönemin Polonya kırsalı yaşamındaki; sınıf farklılıklarını ve güç dengesizliklerini gözler önüne seren bu eseri iyi ki okudum diyorum. Okumayı düşünen kitap sever dostlara da tavsiyemdir. Türkçemize kazandırdığı bu değerli eser için Fihrist Kitap yayınevine ayrıca teşekkürler.
2025 114. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2025 23:33
" İstasyon" , yayımlandığı 1886 yılından bu yana güncelliğini koruyan evrensel bir anlatı. Toprağın ve geleneksel değerlerin endüstrileşme karşısındaki dramını işleyen bu başyapıt, modern dünyada kendi değerlerini korumaya çalışan insanın çaresizliğini ve direnişini etkileyici bir dille anlatıyor.
Arka Kapak Yazısı/ İnceleme
2025 72. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 14:07
Polonya edebiyatından okuduğum ilk eser.Yazıldığı yıla bakılacak olursa bu türün öncülerinden diyebiliriz.Zenginlerin mülk sahibi olduğu ve köylülerin bu mülklerde sadece barınmacı olduğu bir toplumda geçiyor roman.Sömürücüler, toprak ağaları ve yoksul halk. Slimak kendi toprak ağasının toprağında yaşamaya çalışan bir köylüdür.Bir gün köylerine demiryolu yapımı için Almanlar gelir ve olaylar başlar. Kanlı Oyun kitabını andıran bu romanı okumanızı tavsiye ediyorum.
2025 117. kitabı
BOLESLAW PRUS // İSTASYON •Merhaba Arkadaşlar Fihrist Kitap tarafından yayımlanan İstasyon eseri ile geldim. Polonya edebiyatının önemli bir parçası olmasının yanı sıra dönemin ilk naturalist eseri olarak da dikkat çekiyor bu yönüyle yalnızca bir roman okumuyor, aynı zamanda edebiyat tarihinde önemli bir esere tanıklık etmiş oluyoruz. •Slimak ailesi ile birlikte köyde sıradan yaşam sürdüren birisidir. Birgün köyün çevresinde hiç tanımadıkları yabancı insanlar ile karşılaşılar gördükleri bu kişiler Almanların bünyesinde çalışan görevlilerdir amaçları keşif yapıp yapacakları demiryolu için toprak satın almaktır. Çalışmalar başlayınca köydeki bazı kesimler bu durumu hemen kullanıp topraklarını evlerini satarak şehre giderler. •Sıra Slimak'ın arazisini almaya gelince olaylar işte burada başlar eşi ölür, oğlunun birisi boğulur diğeri hapise girer, yangın çıkar ama hiçbir şey yinede Slimak'ın toprağından vazgeçmesine neden olmaz çünkü o toprağına bağlı onunla nefes alan onunla doğan birisidir basit gibi görünen bir tren yolu ortaya bambaşka bir hikâye çıkarmıştır. •İstasyon, modernleşmenin baskısı ile geleneksel yaşamın direnişi arasında kalmış insanların hikâyesini, toprağına bağlı köylülerin umutlarını, acılarını ve dirençlerini etkileyici bir şekilde anlatıyor. Hem dönemin sosyal eşitsizliklerini yansıtan hem de insanın kendi benliklerine, değerlerine tutunma mücadelesini aktarıyor. Toprağını, kimliğini korumak için verilen bu mücadeleyi okumak benim için çok kıymetliydi. •Edebiyat dünyasında yeni soluk, yeni arayışlar içinde olan bu eserleri gönülden tavsiye ederim. Kitapla Kalın Fihrist Kitappınar vursun ile birlikte okuduk

Boleslaw PrusYazar · 1 kitap
Kalem adı Bolesław Prus tarafından daha iyi bilinen Aleksander Głowacki, Polonyalı bir romancı, Polonya edebiyatı ve felsefesi tarihinde önde gelen bir figür ve dünya edebiyatında ayırt edici bir sesdi. 15 yaşında olan Aleksander Głowacki, Polonya 1863 İmparatorluk Rusyası Ayaklanmasına katıldı.