Arthur Schopenhauer’in Eristik Diyalektik adlı eseri, tartışma sanatının arka planında yatan stratejileri açığa çıkaran felsefi bir çalışmadır. Schopenhauer, gerçek tartışmaların çoğunda asıl amacın hakikati bulmak değil, karşı tarafı yenmek olduğunu ileri sürer. Bu nedenle kitap, yalnızca felsefi değil, aynı zamanda pratik bir metin olarak da değerlidir.
Kitabı okumaya başlamadan önce önemli iki kavramı açıklamak gerekirse:
Diyalektik: Hakikatin araştırıldığı, akıl yürütme yoluyla doğruya ulaşmayı hedefleyen tartışma yöntemidir. Diyalektik, fikirlerin çarpışmasından doğrunun açığa çıkacağı varsayımına dayanır.
Eristik: Karşı tarafı ikna etmeye, tartışmada üstün görünmeye yönelik hileli ve retorik yöntemlerdir. Burada amaç hakikate ulaşmak değil, “haklı çıkmaktır.”
Schopenhauer, bu ayrımı temel alarak eserde tartışmalarda kullanılan 38 hileyi sistematik biçimde açıklar.
Kitaptaki 38 Hilenin Başlıkları Sırasıyla:
35- Taraf tutma
36- Laf kalabalığı yapma
37- Yanlış kanıttan yararlanma
38- Kişiselleştirme
Her bir başlığın kitapta açıklaması ve örnekleri mevcut. Ben çok başarılı buldum açıkçası.
Son olarak bu kitap yalnızca bir felsefe kitabı değil, aynı zamanda eleştirel düşünme için pratik bir rehber niteliği taşır. Schopenhauer, tartışmalarda sıkça karşılaştığımız hileleri teşhir ederek okuyucuyu daha bilinçli hale getirir. Benim açımdan özellikle dikkat çekici olan, kitabın yalın ve sistematik üslubunun yanında, günlük hayatta sıkça rastladığımız bu hileleri tanımlaması oldu. Bu nedenle kitabı beğendiğimi ve özellikle retorik, ikna ve eleştirel düşünme ile ilgilenenler için faydalı bir kaynak olduğunu söyleyebilirim.
İyi okumalar :)