2025 58. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 09:46
Kitapta İslam Tarihi boyunca mezhebi polemiklere kurban edilen Hz. Ali ve onun dönemini alışılmışın dışında okuyorsunuz. Ne Emevi taraftarı ne de Şia yanlısı olduğunuzu düşünüyorsunuz kitabı okurken. Hz. Ali'nin hayatını hiç böyle okumamıştım deyip çoğu yerde dumura uğradığım yerlerin altını çize çize tekrar tekrar okudum.Sahabilerin de en nihayetinde insan olduklarını hep unuttuk, meselelerin özü tam anlamıyla anlaşılamadı. Kutsallarımızın yerini bizim gibi etten kemikten insanlar aldı ve biz onları ilâhlaştıracak kadar fütursuzlaştık çünkü .Sorgulamadan inandık, ürkütüldük çoğu zaman.(Korkarım ki bu kısır döngü hep böyle sürüp gidecek..!) Af buyurun ama ruhumun ve inancımın başa kakan bir iç döküşüdür bu mesele. Muaviye'nin hem Hz.Osman'nın ölümüne göz yumup hem de bu olayı Hz. Ali döneminde kendi çıkarı için fırsata dönüştürmesi, Hz. Ali hilafete gelince Talha ve Zübeyr gibi sahabilere ayrı baş çekecekleri korkusuyla Yemen ve Bahreyn gibi yerlerin valiliklerini vermeyişi, başarılı başarısız bütün valilikleri degiştirmek istemesi ve bunun sonuçları, yine Hz. Aişe'nin Hz. Ali'ye beslediği hınç ve Cemel Vakası'ndan dolayı duyduğu pişmanlık! Müslümanın Müslümandan alıp veremediği mesele neydi diye düşünürken de düğümler çözülüveriyor böylece..! Yanlış izlenen siyaset sonucu, akıtılan insan kanının ucuzluğu da tüm İslam alemine pahalıya patlıyor ve etkileri her daim devam ediyor ne yazık ki... Neresi inanç neresi vicdan varın gidin siz düşünün artık..!
Hz.AliMehmet Azimli · Ankara Okulu Yayınları · 2015110 okunma