Dört Halifeyi Farklı Okumak 4

Ekim 2015
Ankara Okulu Yayınları

2025 58. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 09:46
Kitapta İslam Tarihi boyunca mezhebi polemiklere kurban edilen Hz. Ali ve onun dönemini alışılmışın dışında okuyorsunuz. Ne Emevi taraftarı ne de Şia yanlısı olduğunuzu düşünüyorsunuz kitabı okurken. Hz. Ali'nin hayatını hiç böyle okumamıştım deyip çoğu yerde dumura uğradığım yerlerin altını çize çize tekrar tekrar okudum.Sahabilerin de en nihayetinde insan olduklarını hep unuttuk, meselelerin özü tam anlamıyla anlaşılamadı. Kutsallarımızın yerini bizim gibi etten kemikten insanlar aldı ve biz onları ilâhlaştıracak kadar fütursuzlaştık çünkü .Sorgulamadan inandık, ürkütüldük çoğu zaman.(Korkarım ki bu kısır döngü hep böyle sürüp gidecek..!) Af buyurun ama ruhumun ve inancımın başa kakan bir iç döküşüdür bu mesele. Muaviye'nin hem Hz.Osman'nın ölümüne göz yumup hem de bu olayı Hz. Ali döneminde kendi çıkarı için fırsata dönüştürmesi, Hz. Ali hilafete gelince Talha ve Zübeyr gibi sahabilere ayrı baş çekecekleri korkusuyla Yemen ve Bahreyn gibi yerlerin valiliklerini vermeyişi, başarılı başarısız bütün valilikleri degiştirmek istemesi ve bunun sonuçları, yine Hz. Aişe'nin Hz. Ali'ye beslediği hınç ve Cemel Vakası'ndan dolayı duyduğu pişmanlık! Müslümanın Müslümandan alıp veremediği mesele neydi diye düşünürken de düğümler çözülüveriyor böylece..! Yanlış izlenen siyaset sonucu, akıtılan insan kanının ucuzluğu da tüm İslam alemine pahalıya patlıyor ve etkileri her daim devam ediyor ne yazık ki... Neresi inanç neresi vicdan varın gidin siz düşünün artık..!
2026 14. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2026 09:56
Mehmet Azimli’nin Dört Halifeyi Farklı Okumak – Hz. Ali kitabı, 4 eserlik bir serinin sonuncusudur. Hz. Ali’nin hayatını yalnızca kahramanlık ve adalet üzerinden değil, Müslümanlar arasındaki ilk iç savaşların ve siyasi çekişmelerin bağlamında ele alan dikkat çekici bir çalışmadır. Eser, klasik tarih anlatılarında genellikle üstü örtülen veya idealize edilen olayları sorgulayıcı bir gözle inceliyor. Hz. Ali’nin bilinen kimliğinin ötesinde, iktidar mücadelesi içinde kalan bir lider olarak farklı yönlerini ortaya koyuyor. Cemel ve Sıffin Savaşları gibi Müslümanların kendi aralarında yaşadığı ilk büyük çatışmalar, kitabın merkezinde yer alıyor. Bu savaşların, sahabenin tamamının masum olmadığı ve bazı kişilerin siyasi çıkarlar uğruna hareket ettiği gerçeğini açığa çıkardığı vurgulanyor. İşin en üzücü tarafı da Peygamberimiz döneminden çok kısa süre sonra böyle bir parçalanmanın yaşanması. "Hakem Olayı" gibi ayrılıkçılığı ve fırkalaşmayı getiren bir olayın yaşanması ise özellikle o dönem için cidden üzücü bir olay. Daha o dönemde bu kadar bölünme yaşanmaya başlamışsa günümüz dünyasında yaşananlara şaşırmamak lazım! Azimli, sahabe dönemine dair eleştirel bir yaklaşım sergileyerek, “mızrağın çuvala sığmadığı” ifadesiyle tarihsel gerçeklerin gizlenemeyecek kadar açık olduğunu belirtir. Hz. Ali'nin halife olma isteği ve icraatlarını onaylamama nedenleriyle Hz. Osman'ın şehit edilişine göz yumduğu, Muaviye'nin Hz. Ali'yi alt etme sürecinde bu olayı sonuna kadar kullandığı kitabın başından sonuna kadar ele alınır. Her ne kadar müslümanlar arası yapılan ilk savaşlarda Halife konumundaysa da Hz. Ali'nin, gerek Hz. Ayşe ile başı çektiği Cemel Savaşında gerekse Muaviye ile arasında olan Sıffin Savaşında müslümanlarla savaşmak istemediği, olayların önünü alamaması nedenleriyle
Halife Ali
2019 29. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2019 19:11
Arap dilinin melodik yapısına aklını ipotek ederek okursan, aklını daha fazla ipotek edersin. Kitabı anlayarak ve sorgulayarak okursan gerçeklere daha rahat ulaşırsın. Mehmet Azimli'de kitabı Arap dilinin melodik yapısına aklını ipotek ederek yazmıştır. Kadını bir mal gibi gören ve istediği zaman tecavüz eden zihniyeti yüceltmekten geri kalmamıştır. Adlarının önüne yüceltici sözler koymuştur. Mehmet Azimli'nin tecavüz edenlere yüceltici sözler söylemeden önce, kitapdan alıntı yaparak anlatacağım olayda mal gibi değerlendirilen masum cariyenin yerine kendi kızını ve karısını koyarak değerlendirme yapması kendi insanlığına daha fazla değer katacaktır. Bu önerim İslam'a aklını kaptırmış herkes için geçerlidir. Şöyle ki: ''Muhammed, Ali'yi Yemen bölgesine amil (vergi görevlisi) olarak göndermiştir. Ali, Yemen'de ki vergileri dağıtırken bunların arasında bulunan "Vasife" isimli bir cariyeyi kendine ayırmış, onu gece çadırına almış, cinsel birliktelik yaşamış, sabahleyin de gusletmiştir. Bu durumu kabullenemeyen diğer sahabiler orada Ali ile tartışmışlar ve dönüşte durumu Muhammed'e şikayet etmişlerdir. Muhammed ise Ali'nin görevli olarak bu mallardan hakkı olduğunu, alacağı mallara karşılık cariyenin küçük bir hisse olduğunu söyleyerek tartışmayı kapatmak istemiştir.'' Cariye:başkasının karısı, kızı, kız kardeşidir. Lütfen herkes Müslümanım derken bu masum cariyenin yerine kendi kızını, kardeşini veya eşini koysun. Empati yaparak okuyanlar için faydalı bir kitap.
Din
2022 4. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2022 11:17
Hz. Osman'ın katlinin alt yapısının hazırlanmasında Hz. Ali parmağı olduğunu bilmiyor musunuz? Hz. Ayşe'nin, öncesinde "Boynunu vurun şu bunağın" dediği Hz. Osman için, öldürüldükten sonra katillerinin bulunması amaçlı verdiği yoğun çabayı bilmiyor musunuz? Bu kitapta var.
hz. ali Mehmet azimli
2020 1. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2020 04:09
Gerçekten objektif bir bakış açısıyla dönemi gözler önüne seriyor. Sahabe kavramı farklı bir anlatım. Peygamber döneminde yaşayan müslümanların pür-i pak olmadığını anlıyoruz.
Din

Mehmet AzimliYazar · 24 kitap
1968 yılında Sille’de (Konya) doğdu. İlköğrenimini Sille İlkokulu’nda, orta öğrenimini Konya İHL’de tamamladı. 1991’de Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1991-1998 yılları arasında Ordu-Ulubey İHL’de ve Konya-Karapınar İHL’de çalıştı. Selçuk Üniversitesi’nde 1994’te yüksek lisansını, 1999’da doktorasını tamamladı. 1998-2012 yılları arası Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Tarihi Anabilimdalı’nda çalıştı. 2005 yılında doçent oldu. Yazdığı eserler yüzünden geciktirilen profesörlük ünvanını 2013 yılında Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde aldı. Azimli, üç çocuk sahibi olup Arapça ve İngilizce bilmektedir.