Tom Sawyer’in Maceraları // Mark Twain
2024 28. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2024 14:16
Roman çocuk edebiyatının en bilinen en çok okunan kitabıdır.Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak, okuma sürekliliği sürdürmek için tercih edilebilir. Ben ise çocuk edebiyatına ayrı bir ilgim olduğu için araya çok bilinen öğrencilerin okuması istediğim kitapları okuyup onlar ile empati kurmak için okuyorum. Onların dünyasına inebilmek tarifi imkansız duygulara tesir ediyor.Herkeslere tavsiye ederim, içimizdeki çocuğu öldürmemek adına… —Spoiler kısmı— Missouri, St. Petersburg'un şirin bir köyünde, iyi kalpli teyzesi Polly'nin, kötü huylu kardeşi Sid'in ve melek kuzeni Mary'nin bakımı altında yaşayan yaramaz yetim Tom Sawyer'ın etrafında dönüyor . Hikâyelerden oluşan roman, gevşek bir yapıya sahip olsa da, otoriteden kaçmayı özleyen asi bir çocuktan, saygınlığa kendini adamış, sorumlu bir toplum üyesine dönüşen Tom'un dönüşümünü konu alıyor. Tom'un ilk macerası, okuldan kaçması, atıştırmalık çalması, eve geç gelmesi ve diğer çeşitli suçlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Polly Teyze ona ceza olarak Cumartesi günü çitini badana yapmasını söyler. Tom, arkadaşlarını çiti badanalamanın aslında bir ayrıcalık olduğuna ikna eder ve sadece işi kendisi için yapmalarını değil, bu fırsat için ona çeşitli hediyeler vermelerini de sağlar. Eve dönerken, kasabanın yeni kızı Becky Thatcher'a aşık olur . Ertesi gün Pazar okuluna gider ve orada Cumartesi günü arkadaşlarını kandırarak kendisine hediye ettiği bibloları, kutsal kitap ezberleme karşılığında kazandıkları biletlerle takas eder. Bu biletlerle Tom fahri bir İncil kazanır. Öğretmeni, Tom'un dürüst olmadığını bilir, ancak o gün ziyarete gelen Yargıç Thatcher'a hava atması için onu ödüllendirir . Yargıç Thatcher daha sonra Tom'a İsa'nın ilk iki havarisinin adını sorarak onu sınar ve Tom yanlış cevap verir. Pazartesi günü okula giderken Huckleberry Finn ile karşılaşır ve siğillere çare bulmak için gece yarısı mezarlıkta buluşmaya karar verirler. Tom okula geç kalır ve ceza olarak kızlarla oturmak zorunda kalır. Bu fırsatı Becky'ye aşkını itiraf etmek için kullanır. Öğle yemeğinde Becky, Amy Lawrence ile nişanlandığını öğrenince evlenme teklifini reddeder . O gece, mezarlıkta gizli bir noktadan Tom ve Huck, mezar soyguncuları Kızılderili Joe , ayyaş Muff Potter ve Dr. Robinson arasında çıkan kavgayı izlerler . Kızılderili Joe doktoru bıçaklar ve ardından suçu Muff'a atar. Çocuklar Kızılderili Joe'dan o kadar korkarlar ki, kimseye söylememeye yemin ederler. Becky'nin onu reddetmesiyle yıkılan Tom, korsan olarak kaçmaya karar verir ve Joe Harper ve Huck'ı da yanına alarak kaçar. Mississippi Nehri üzerindeki kasabaya yakın küçük bir ada olan Jackson Adası'na gizlice kaçarlar. Tom, boğulduğunu sandıkları ailesinin yasını tutmak için bir gece gizlice St. Petersburg'a döner. Cenaze törenini bölmek için arkadaşlarıyla birlikte geri döner. Geri döndüklerinde kahramanlar gibi karşılanırlar. Okulda, öğretmenleri Bay Dobbins'in anatomi kitabına gizlice bakan Becky, Tom'u korkutur ve kitabın bir sayfasını yırtar. Becky onu reddetmeye devam etse de, Bay Dobbins'e sayfayı yırttığını söyler ve kırbaçlanır; bu da Becky'nin hayranlığını kazanır. Muff'ın davası yaklaşırken Tom'un vicdanı sızlıyor. Dava yaklaştığında, Muff'ın adını temize çıkarmak için sürpriz tanık olarak kürsüye çıkıyor. Ancak Kızılderili Joe bir pencereden kaçmayı başarıyor. Tom, Huck'tan kendisiyle birlikte hazine avına çıkmasını ister . Çabaları onları perili bir eve götürür. Kızılderili Joe ve orada bir yabancının olduğunu duyunca saklanırlar . Çocuklar, haydutların zeminin altında altın dolu bir hazine sandığı bulmasını ve "İki Numara"ya saklamalarını izlerler. Tom, Huck'a Temperance Tavern'daki adamları gözetlemesini söyler ve hazinenin iki numaralı odada olabileceğini düşünür. Bu sırada Becky ile MacDougal Mağarası'nda pikniğe gider. Kızılderili Joe ve yabancı ortaya çıktığında, Huck onları izler ve dul Douglas'tan intikam alma planlarını duyar. Huck, dul kadını kurtarmak için Galli'ye gider ve bir grup adam haydutları korkutur, ancak onları yakalamayı başaramaz. Tom ve Becky, hayatta kalma korkusuyla mağarada kaybolurlar . Çıkış yolu arayan Tom, kaçan Kızılderili Joe ile karşılaşır. Sonunda Tom bir çıkış yolu bulur ve çocuklar eve kabul edilir. Tom, "İki Numara"nın, Huck'la birlikte hazineyi buldukları MacDougal Mağarası'nda olduğunu fark eder. Altını saklarlar ve artık St. Petersburg'da zengin ve cesur gençler olarak saygı görürler. Dul Douglas, Huck'ı yanına alır ve ona bakması ve onu medenileştirmesi için onu yanına alır. Mutsuz Huck kaçar. Tom onu ​​bulur ve dul kadının evine dönmesi şartıyla Huck'ın yeni çetesine katılmasına izin vereceğine söz verir. Huck kabul eder.
Çocuk Edebiyatı
Tom Sawyer’ın MaceralarıMark Twain · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202213,5bin okunma