·158 syf.····Okunma: 17 Eylül 2025 17:08 Asıl adı Knut Pedersen olan yazarımız soyadını yaşadıkları köy olan Hamsund'dan esinlenerek değiştirmiş. Hem beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar kafasında hem de ikinci dünya savaşında Norveç'in işgalinde Almanları desteklemiş. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu??? Valla manyak ha millet. Bir de hiçbir eğitimi olmadığını da ekleyeyim. Sıfır eğitim ve Nobel edebiyat ödülü... O da güzel. Tahmin edebileceğiniz gibi bu zıtlıklar beni heyecanlandırıyor ve meraklandırıyor.
Ama daha ilk sayfalardan Knut Bey'in betimleme adam olması canımı sıkıyor maalesef. Bir de büsbütün Dostoyevski adam :( Zaten bir tane Dostoyevski var, ona benzemeye çalışmak neden?
Karakterimiz, eline nadiren geçen az miktarda parayı diğer muhtaçlarla paylaşacak kadar düşünceli ama genç kadınların peşine takılıp onları korkutmaya çalışacak kadar angut; Bilgi kuramı üzerine kitap yazacak kadar kültürlü ama bunlar neden benim başıma geliyor da bir Güney Amerikalının başına gelmiyor diyecek kadar da ırkçı. Ve bir de paranoyak... Sanıyorum yazar gibi karakterinin de kafası karışık.
İdeoloji karmaşası ve kusturacak kadar betimleme dolu bir kitabı daha kendime zorla okuttuğum için ağzıma sıçayım :( Nobel'in de ağzına sıçayım. Yeter ulan bize ettiğiniz eziyet Allahsızlar.