2025 69. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 20:08
Normalde ince hacimli kitapları bir-iki günde rahatlıkla bitiririm. Kardeşler ise sayfa sayısı az olmasına rağmen dört gün elimde süründü. Bu bile benim için eserin temposu hakkında bir fikir veriyor. Romanın odak noktası, idealler ile aile bağlarının çatışması. Tarihsel arka plan olarak Doğu ve Batı Almanya arasındaki ayrılık önemli bir sahne kuruyor. Ancak yazarın ele aldığı bu mesele, benim okuma deneyimimde duygusal yoğunluk ve edebi derinlikten çok, biraz didaktik bir his uyandırdı. Karakterlerin seçimleri ve iç çatışmaları zaman zaman etkileyici olsa da, çoğu yerde onların düşünce ve duygularının fazlaca “yönlendirilmiş” olduğunu hissettim. Ayrıca anlatımda sık sık duyguların fazla abartıldığı, dramatik vurguların yoğun kullanıldığı bölümler vardı. Bu durum, karakterlerin gerçekçi yanını gölgeledi ve ben okurken kendimi hikâyeye kaptırmakta zorlandım. Bazı pasajlar gerçekten etkileyici ama bütün olarak baktığımda üslup bana biraz “propagandaya yakın” geldi. Kurgu açısından da aynı şey geçerli. Zaman atlamaları ve geçişler, olayların akışını toparlamak yerine dağıtmış gibi hissettirdi. Kimi bölümlerde yoğun bir duyguya çekildim, hemen ardından ise kopuk bir anlatım yüzünden ilgim azaldı. Kısacası, Kardeşler’in tarihsel önemi ve edebiyat dünyasındaki yeri tartışılmaz. Ancak kişisel okuma deneyimim açısından, düşündüğüm kadar akıcı ve içine çeken bir kitap olmadı. İnce olmasına rağmen bitirmekte zorlanmam, eserin bana hitap etmediğinin en açık göstergesi.
Kitap Alıntısı
KardeşlerBrigitte Reimann · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023255 okunma