İyisiyle ve kötüsüyle yorumum
2025 1. kitabı
Bu kitabı okumak uzun zamandır aklımdaydı çevremden kitapla ilgili olumlu dönüşler almıştım. Öncelikle şunu söylemek istiyorum Orhan pamuktan okuduğum ilk kitap değildir. Kalemini ve alışılmadık konuları romana nasıl işlediğini biliyorum. Bu kitapta da okuduğunuzda göreceksiniz harika bir edebiyat var okurken mekanın atmosferinden tutun kişilerin duyguları o dönemde yaşanan olayların günlük yaşama etkisi pek çok gel size veriliyor. Kitap uzun bir kitap konu detaylarıyla işleniyor ilk olarak bunu söyleyim sindire sindire okuyacağınız bir kitap ama olay örgüsü öyle ki sonuna kadar merakla okuyorsunuz neler olacak en son diye Şimdi biraz kendi düşüncelerimden bahsedeyim Orhan pamuk kitaplarında belki sizin için de öyledir ya da ben böyle görüyorum uygun bulmadığım ve herkesin baktığı açıdan bakmadığım şeyler var. Kitabı okurken çokça kez Kemal’e kızdım ve ne kadar saçma şeyler yaptığını düşündüm. Çünkü bana göre Kemal ve füsün için söylenilen şey “büyük aşk” değil aksine tehlikeli bir saplantı takıntı boyutundadır ve ben bunun hastalıklı bir kafa yapısı olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan hikayede bazı bölümlerde hep aynı şeylere odaklanılmış diğer olaylar anlatılmamış gibiydi. Kemal’in annesi abisi şirket Sibel ve diğer sosyete cephesi uzunca süre bizlere anlatılmadı ve sanki kitap son bölümlerinde hepsinden hızlıca bahsedip işte o okuyacağımız sona getirildi gibiydi. Şimdi kitabın genel konusu zaten müzecilik koleksiyonculuk olduğu için kitapta yer yer Kemal’in eşya çalması bu çaldığı eşyalarla duygusal tensel bağ kurması anlatılacak. Ben bu müzecilik kısmına o yüzden şimdi değinmiyorum ve kitabın ana temalarından biri olduğu için gereksizdi diyemem anca kitapta bazı aşırılıklar vardı bunlardan birisi Kemal’le Füsün arasındaki yaş farkı hatta uçurumu en başta burada benim tepkim oldu. Çoğu kez füsünun davranışlarını anlamlandıramadım çok tutarsız davranıyor ve karakter sanki iki kişilikliymiş gibiydi. Kemal’in söylediği bazı sözler bence çok tartışılırdı ve bu kısımlarda işte ben çok uzaklaştım. Genel olarak şunu söyleyebilirim okumayı düşünüyorsanız kesinlikle okuyun derim. Eğer yorumlamayı seviyorsanız okurken birileriyle konuşun anlatın bu hikayeyi çok keyifli oluyor.
Edebiyat & Roman
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,4bin okunma