Dan Brown’un Yapay Zekâ Vizyonu
2025 20. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 00:00
Türkiye’deki birçok okur gibi ben de Dan Brown’u ilk olarak Da Vinci Şifresi ve ardından Melekler ve Şeytanlar kitaplarıyla tanıdım. Bu iki kitap, beni derinden etkileyen, hatta bugün hâlâ 37 yaşında meraklı bir insan olmamda katkısı olan eserlerdir. Onlardan sonra Kayıp Sembol’ü okudum. Fena değildi, ama bir yazarın başyapıtlarını önce okuduktan sonra diğer eserlerine dönmek zor oluyor. Ardından Cehennem’i aldım, fakat elim bir türlü gitmedi. Filmi çıktıktan sonra ise kitap tamamen rafa kalktı.Başlangıç kitabı çıktığında birinci baskı ciltli versiyonunu aldım. Daha önce başlamış fakat Cehennem’de yaşadığım his yüzünden devam etmemiştim. Açıkçası bu bir önyargıydı. Bu yaz tatilimde “Alıp ertelediğim kitapları bitireceğim” dedim ve Başlangıç bunlardan biri oldu.Kitap, Edmund Kirsch adlı bir bilim insanının insanlığın “Nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz?” sorusuna cevap aramasıyla başlıyor. Bu süreçte yapay zekâ da önemli bir rol oynuyor. 2017’de yayımlanan bu kitapta yapay zekâ, bugünkü kadar popüler değildi. Şimdi elimizdeki gibi yapay zekaya dayalı telefon asistanları geniş kitlelere hitap etmiyordu.ChatGPT gibi yapay zekâların yaygınlaşması ise ancak 2022’den sonra oldu.Dolayısıyla Brown’un bu konuyu romanına taşımış olması onun vizyonerliğini gösteriyor. Yapay zekânın potansiyelini erken fark edip kurgusuna dâhil etmesi etkileyici.Her zamanki gibi başrolde Robert Langdon var; hikâye bir gün içerisinde geçiyor ve yan karakter olarak yine güçlü bir kadın eşlik ediyor. Dan Brown, gizem unsurunu fazlasıyla öne çıkarıyor. Bu gizem, okurda sürekli bir merak duygusu yaratıyor. Sonlara yaklaşırken “Acaba hikâye böyle mi bitecek?” diye düşündüm ve kitabı düşük puanla kapatacağımı sandım. Fakat kendi kafamda erken final yapmışım. Gerçek final beni oldukça etkiledi. Bu nedenle kitabı genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Elbette Da Vinci Şifresi veya Melekler ve Şeytanlar kadar öğretici ve sarsıcı değil. Yine de sürükleyici ve keyifli bir okuma deneyimi sundu.Bir diğer hoşuma giden unsur, hikâyenin Bilbao ve Barcelona’da geçmesiydi. 2016’da İspanya’ya gitmiştim. Keşke bu kitap o zaman çıkmış olsaydı da, gitmeden önce okusaydım. Kitapta adı geçen birçok yeri zaten görmüştüm. Görmediğim yerleri ise okurken araştırıp görselleriyle zihnimde canlandırmak çok keyifli oldu.Dan Brown’un kitaplarında mekânların ve kurumların gerçek hayattan alınması bana her zaman kıymetli gelmiştir. Bu, hikâyeyi neredeyse gerçekmiş gibi yaşatıyor.Başlangıç, Brown’un en çarpıcı eserlerinden biri olmasa da vizyoner yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Özellikle yapay zekâ konusunu 2017 yılında merkezine alması, bugün geldiğimiz noktadan bakınca daha da değer kazanıyor. Gizem ve final unsurlarıyla okuru tatmin eden, mekân tasvirleriyle de atmosferi güçlendiren bir kitap.
BaşlangıçDan Brown · Altın Kitaplar · 201726,3bin okunma