Hikâye, 1840'lı yıllarda Osmanlı dönemindeki Topkapı Sarayı'nda başlayıp Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Topkapı Sarayı'na kadar uzanmaktadır. Şermin Yaşar 'ın ve İlber Ortaylı 'nın birlikte kaleme almış olduğu bu eserde, bir çocuğun "kınalı serçe" olma öyküsü anlatılırken aynı zamanda çocukların anlayabileceği bir dilde Osmanlı kültürü - geleneği, tarihi olaylar, figürler ve kavramlar da bolca öğretici bir şekilde yer almaktadır. Ana karakter sarayda yaşamakta olan ve şehzadeyle birlikte eğitim gören 9 yaşındaki bir şamaroğludur. Hem yetim hem öksüz olan çocuğa saraydaki Lala sahip çıkmıştır. Lalası sürekli "kınalı serçe" olması gerektiğini söyler ama minik kahramanımız kınalı serçenin ne olduğunu, nasıl kınalı serçe olunduğunu anlayamaz ve yıllarca onu arar. 105 yaşında, Cumhuriyeti görmüş biri olarak hikayenin sonunda aradığı kınalı serçeyi bulur.
Eser ana hatlarıyla 9 yaşındaki bir çocuğun saraydaki hayatını anlatır. Geri planda ise okuyucusuna Osmanlıyı, örf - adetini, Topkapı Sarayı'nın işleyişini, saraydaki görevlileri bir çocuğun gözünden anlatmaktadır. Çocuklar için bu açıdan oldukça güzel, bilgilendirici olan, sade bir dille anlatılan ve çocuğu sıkmadan ona tarihi bilinç kazandıran bir eser Kınalı Serçe
Hikayede çocuk dünyası çok başarılı yansıtılmış ve tarihi kavramların ufak notlarla açıklanması çocuklar için çok faydalı olmuş. Bu kitabın hem çocuklar için hem yetişkinler için okunabilecek en güzel kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Hiç tereddüt etmeden ortaokul çağından itibaren çocuklara okutabilir ve kendiniz de okuyabilirsiniz.
Kınalı Serçeİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20251,769 okunma