İnsan kendisini bir "süreç" olarak gerçekleştirir ve onu "durumlara" indirgeyerek anlamaya ve değerlendirmeye çalışmak yanılgılara yol açabilir. Üstelik psikoterapinin amacı, bir durum içine sıkışmış olan insanın, bulunduğu yerden kurtularak, ileriye doğru hareket eden bir süreç olarak yaşamını sürdürebilmesine yardımcı olmaktır.(s.56)
Engin Geçtan ‘ın(1932-2018) 1975 ile 1990 yılları arasında yayımladığı, dört temel eserim diyerek okuyucuya sunduğu, Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar (1975) İnsan Olmak (1983), Psikanaliz ve Sonrası (1988) ve sonuncuşu Varoluş ve Psikiyatri kitabıyla (1990) bilimsel bilgilerini gündelik hayatın psikolojik kaygılarıyla buluşturuyor.
Kitabı iki ana başlık altında birleşiyor. Birinci bölüm olan Psikiyatri, Psikanaliz, Psikoterapi kısmında yazar, daha çok yeni başlayan meslektaşlarına mesleğin tarihsel ve kuramsal yönlerini aktarıyor. Bu bölümde ekseriyetle, “Psikiyatri”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Psikoterapi” ve “Psikoterapist” başlıkları altında mesleki kavramları konu ediniyor.
İkinci bölüm ise Varolmak ya da Olamamak başlığında Engin Geçtan, genel psikolojik konuları daha geniş bir okuyucu kitlesine, yer yer alıntılar eşliğinde sunuyor. Bu kısım Anlamsızlık, Narsisizm Çağında Kim Ne Yapmakta?, Yaşam ve Ölüm gibi konularla insanın varoluşsal sorunlarını ele alıyor. Kitabın sonunda ayrıca Yaratıcılık ve Psikiyatri bir ek yer alıyor. Konularındaki yorumlara meslek hayatında karşılaştığı anılarını da ekliyor. Bu da kitabı samimi bir sohbet havasına çeviriyor.
Yazar psikiyatrinin sadece hastalıkları açıklayan bir alan olmadığını, insanın hayatın anlamını aramasına, kaygılarını ve kendine özgü varlığını anlamasına da yardımcı olduğunu vurguluyor. Kitabıyla okurun kendi hayatına, ilişkilerine ve değerlerine varoluşçu bir bakış açısıyla bakma vurgusunu yapıyor.
Felsefeden ve psikiyatriyle ilgili önemli yazarlardan bolca alıntı yapıyor. Heidegger, Kierkegaard, Sartre, Camus, Nietzsche , Dostoyevski ve Kafka’nın varoluşçu bakışlarını, Freud, Jung, Adler, Horney, Fromm, Sullivan, Rado, Frankl, Binswanger, Boss ve Rollo May gibi psikiyatri ve psikanaliz öncülerinin kuramlarını kendi yorumuyla bir araya getiriyor.
Geçtan’ın okuması zihin açıcı, bilimsel dili de içten geliyor, bazı ağır konularda bile net ve akıcı bir şekilde anlatıyor. Hayatın anlamı üzerine kafa yoranlar ve mesleki bilgiden faydalanmak isteyen okurlar için bilgi vermenin yanısıra kendi iç dünyasına da yolculuğa çıkıyor.
Herkese keyifli okumalar.