···Okunma: 21 Eylül 2025 15:02 Uygulamada en çok okunan kitaplardan birisi olduğu için sanırım bunun spoiler'ı olmaz ama yine de spoiler vermemeye çalışacağım. Kitap, başlangıçta sıradan bir gemi yolculuğunu insanı sayfaları çevirmek icin sabırsızlandıracak kadar rekabetçi bir satranç turnuvasına çeviriyor. Bir tarafta saf bir satranç yeteneği diğer taraftaysa yıllarca satranca elini surmemiş gizemli bir dehanın akıl savaşlarını okuyoruz.
Bunu okurken insanın satranç turnuvası oynadığı günlere dönerek dalıp gitmemesi çok zor. Özellikle turnuva atmosferini bilen insanlar kazanması gereken bir oyundaki gerginliği hatırlayacaktır. Bunun dışında bize sahip olduğumuz özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğunu ve aslında yapabileceğimiz aktiviteler arasında seçim yapabilmenin bile örneğin Hitler'in faşizmine maruz kalmış insanlar için lütuf olabileceğini hatırlatıyor. Burada Zweig'in karakterlerine psikolojik derinlik katmasının önemini es geçmemek lazım.
Oldukça kısa bir kitap ve ağdalı bir dil kullanmıyor. O yüzden boş vakitte rahatlıkla okunup tek solukta bitirilebilecek bir eser. Favorilerimden diyemem ama ikinci kez okuduğum ve tavsiye ettiğim bir eserdir.