Her iç dökmesi şiir değildir, aşikar olmasa da olur.
2025 82. kitabı
Türk edebiyatında şathiye geleneğinin bir devamı olarak nitelenen daha çok ressamlığıyla tanıdığımız Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 30'lu yaşlarda kaleme aldığı eserdir. Kapak fotoğrafında Kübizm etkilerinin yer aldığı görüş, yazarın modern zaman fikriyatınıda beslemektedir. Öyle ki Yaradan'a birer nazire ve dile getiriş olarak mevcut bulunan eser, görseldeki cehennem tasviriyle de umutsuz ve karamsar bir görüşüde yinelemiştir. Bedri Rahmi'nin edebi diliyle harmanlanan estetik anlayışını merak eden okurlar okuyabilir pektabii lakin pek beğenmediğiminde altını çizmek isterim zira az çok belirli bir çizgiye ulaşmış, dünya görüşüne hakim ve bunu taşıyabilen yetenekli bir insanın inancı taşıyan değerleri hafife almasını ve bunu belirli edebi tanımlamalarla ifade etme kaygısını doğru bulmuyorum. Değil midir ki yaratılmış hiçbir can bir diğerinden üstün değildir. Peygamberlerin insanlığa biçilmiş önderliği ve elbet Hz. Muhammed (s.a.v) dışında. Yunus ki Yaradılanı sev, yaradandan ötürü demiştir. Yaratılanı incitmemiş, evveli zahir olan ömüre de hürmet etmiştir. " Bir tek müşkülümüz var halledilmesi 8 karılı peygamberler bile bu sırrı çözemedi" hizliresim.com/k1vhh4y "Elhamdülillah Elhamdülillah Göklerin bittiği yerde başladı Allah" hoşlanılacak türde olmayacak satırlar. ... "Yarab! Benim içimde bu kadar ışık yansa Dünyalar benim olurdu. Senin en karanlık göklerinde salkım salkım yıldızların var Benim içimde insan ayağı değmemiş karanlıklar." böyle kalsaydın çok daha güzeldin Bedri Rahmi. Cemal Süreya'nın çapkınlığına eleştiri olarak karalama defteri olarak görülen sanat anlayışından farklı da göremedim seni zira cüret aynı cüret. İnsan içindeki harabeyi yahut eseri mevcuta yansıttığı tavırlarla da ortaya koyar. Sanatçıyı yarını taşıyan budur. Genç nesillerin sanata köklerini veren algıyı işleyende budur. Vesselam.
Yaradana MektuplarBedri Rahmi Eyüboğlu · Ötüken Neşriyat · 202528 okunma
Es-selam. Bedri Rahmi'nin bir de biraderi vardır; Sabahattin Eyüboğlu. Yunus Emre kitabında Yunus'u, bilmeyene Onu şarapçı bir deist ve neredeyse dinsiz bir hümanist gibi anlatır. Zira bu entelejensiya, Doğu'ya ait bir takım değerleri -ki buna Rûmî de dahildir- ahlâk dışı bir projeyle kendi kabullerine dahil etmeye çalışmışlardır. Cüret aynı cüret. Vakıa aynı vakıa. Bedri Rahmi'de aynı kanaldan. :) Emeğinize sağlık. Bu tip eleştirel yaklaşımların elzem olduğunu düşünüyorum. Umarım yankı bulur. 🪻
özlem
Ve aleykümselam🌱 Farklı kulvarlardaki atanamamış müritlerinide çokça görmekteyiz Rabia hocam :) özgürlük teskin ederler, en yüce değerlerin sahibi "dönüşümüde nitelese" onlarındır ama hoşgörüsüzlüğü kimselere kaptırmazlar. Ne kadar sanat ile gizlemeye çalışsalar da kapanmıyor bazı durumlar. Allah akıl izan versin. Düşünmek lazım, ilmin kibrinde olunan nedir? had bilmekte bir mertebedir vesselam🌷 İnşallah. Allah ilmin özüyle, hemhal olan dostlarıyla da eylesin☺️
Ne çirkin ifadeler, saygının olmadığı kalemleri okumak istemez insan.. Hiçbir kitabını okumamıştım henüz. Bu incelemeden sonra soğudum açıkçası. Emek verip yazdığınız için teşekkür ederim hocam, kaleminiz de özlenmişti 😍🥰 Keyifli istifadeli okumalar diliyorum kıymetli hocam, muhabbetle 🌷🎀🤗
özlem
Fатма ᵕ̈♡︎ Amin hocam, bilmukabele inşallah☺️🫂🌸