Franz Kafka l Dönüşüm
" Biraz daha uyusam ve tüm bu saçmalıkları unutsam nasıl olur acaba ? "
Gregor Samsa , ailenin tek oğlu ve geçim kaynağı. Anne ve babasının borcunu ödemek amacıyla işe girip çok kısa sürede yükselip kumaş tüccarı olmuş. İlk başta işe giriş amacı ailesinin borcunu ödemek olsa da bu durum zamanla onun hayatı olup alışkanlık haline gelmiş . Öncelikleri ailesinin borcunu ödeyip mecburiyetten kurtulmak ve kimse inanmasa da kız kardeşini bir konservatuvara yazdırmak olmuş. Kendisi için bir amaç ve hayali olmamış ya da olamamış. Tüm bunlar arasında boğuşurken kendini bir sabah yatağında böcek olarak bulmuş. Bu durumda iken bile ailesini düşünen Gregor Samsa ailesinin önce şaşkınlık daha sonra da onu istemeyen bir tepkisi ile karşılaşmış. Kız kardeşi ilk başta şefkat gösterse de zamanla o da varlığını unutmuş hatta evden gitmesini istemiş. Gregorsuz kalan aile ekonomik olarak zorluk yaşasalar da zamanla kendi başlarının çaresine bakmayı öğrenmişler. Para getirmeyen, yardımı dokunmayan bir Gregor' un oradaki varlığı önemsiz sayılmış. Bu çok yakından tanık olduğumuz bir durum. Hayatımızda yer alan insanların bizi çıkarları doğrultusunda kullandıkları sürece onlarin hayatlarında yerimiz var yoksa yokuz. Gregor , kendi için değil de ailesi için yaşadığı için bir böceğe dönüştü ya da kendini böyle hissetti.
Not: okurken o böcek sürekli gözünüzde canlanacak.
DönüşümFranz Kafka