Portekizli Nobel ödüllü yazar José Saramago 'nun son romanı olan Kabil yayımlandığı andan itibaren büyük tartışmalara yol açmış, cesur ve sarsıcı bir eser.
Kutsal kitaplardaki anlatıyı, özellikle de Yaratılış ve Eski Ahit'i, kendine has bir üslupla yeniden yorumluyor ve bilinen hikayelerin ardındaki sorgulanmayan gerçekleri yüzümüze çarpıyor.
Kabil , kardeşi Habil'i öldürdükten sonra Tanrı tarafından lanetlenen Kabil'in hikayesini anlatıyor. Ancak bu hikaye, kutsal metinlerdeki gibi düz bir anlatım değil. Kabil, Tanrı'nın lanetiyle zamansız bir yolculuğa çıkar ve İbrahim'in oğlu İshak'ı kurban edeceği ana, Nuh'un tufanına, Babil Kulesi'nin yapımına kadar birçok farklı olaya tanık olur. Bu yolculuklar boyunca, Kabil bir seyirci olmanın ötesine geçer ve olaylara müdahil olarak, kutsal kitaplarda yüceltilen figürlerin ve olayların ardındaki insani zaafları, acımasızlıkları ve mantıksızlıkları gözler önüne serer.
José Saramago, bu yolculuk üzerinden Tanrı-insan ilişkisini, inanç sistemlerini ve kutsal metinlerin ahlaki boyutunu sert bir dille eleştiriyor. José Saramago , Tanrı'yı çoğu zaman kaprisli, intikamcı ve tutarsız bir karakter olarak resmederek, aslında dinlerin temelinde yatan sorgulamaya açık noktaları işaret ediyor.
José Saramago'nun, kendine özgü üslubu, Kabil'de de kendini gösteriyor. Cümleler uzun, noktalama işaretleri az ve diyaloglar tırnak işareti kullanılmadan, düz yazıya içkin bir şekilde ilerliyor. Bu durum ilk başta okuru zorlayabilir ancak kitabın şiirsel ve akıcı diline alışıldığında, bu üslup hikayeyi daha da sürükleyici kılıyor. José Saramago , bu biçimsel tercihiyle, okuru hikayenin akışına doğrudan dahil ediyor ve düşünmeye teşvik ediyor.
Eğer sorgulayan, eleştirel bir bakış açısına sahip bir okursanız, Kabil tam size göre bir kitap.
José Saramago , bize sunulan hazır cevapların ötesine geçerek, insanlık tarihi ve inançlar üzerine derinlemesine düşünme fırsatı sunuyor. Bu eser, sadece bir din eleştirisi değil, aynı zamanda ahlak, suçluluk, ceza ve özgür irade gibi evrensel temalar üzerine de güçlü bir tefekkür romanı.
Ancak, unutmamak gerekir ki, inançları çok katı olan veya kutsal metinlerin sorgulanmasına kapalı olan okurlar için rahatsız edici olabilir. José Saramago, dinin kutsal figürlerini ve olaylarını cesurca ti'ye alıyor ve bu, bazı okurların tepkisini çekebilir.
Sonuç olarak, Kabil kısa ama etkisi büyük bir roman. José Saramago'nun keskin zekası ve ironik diliyle bezenmiş bu eser, okuyanı rahatsız eden, düşündüren ve tartışmaya açan nadir kitaplardan. José Saramago 'nun edebi gücüne ve cesur kalemine şahit olmak için mutlaka okunması gereken bir kitap.
⋆ ˚。⋆୨୧˚ TANRI TÜRK E YÂR OLSUN ˚୨୧⋆。˚ ⋆