Franz Kafka, Dönüşüm
2025 1. kitabı
başarısız bir protestan ahlak, kapitalizm ve bireycilik eleştirisi. bu kadar fazla tutulmasını anlamlandırmak güç. belki de kısa oluşuna bağlamak lazım. gregor samsa, kapital düzenin yarattığı bir kavram olan iflas ile yüzleşmiş ailesine bakmak için hedef mesleğinden, katiplik, vazgeçip modern dünyanın büyük tekeli olan pazarlamacılık işine girişmiştir. ancak altı yıldır sürdürdüğü ve borçların kapanması için de daha birkaç yıl boyunca bu işi yapmanın yüküyle girdiği depresyon üzerine bir gün kendisini aciz bir böcek olarak görmeye başlar. bu başlangıcın ardından artık gregor'a ailesinin bakışının nasıl değiştiğini okumaya başlarız. evin direği figüründen bir anda evin yükü haline gelişi ile aile içindeki varlığının sorgulanması sürecini izleriz ve nihayetinde bu yük halinin ölüm ile sonlanmasının yarattığı rahatlık karşısında okuyucu hangi tarafla empati kuracağı konusunda seçime zorlanır. gregor, kız kardeşinin kariyeri önündeki bir engel olarak mı yoksa depresyon öncesi onun kariyeri çizgisini belirlemekte kararlı güçlü bir abi figürü olarak mı ölümü değerlendirilmelidir? çoğu kişi burada gregor'un tarafında durarak ona acırken bu seçimi bir de evde "aciz" birine bakmak zorunda kalan ve onun bakımı için kendi hayatından fedakarlıklarda bulunan insanlara sormak gerekir. hülasa, kısa oluşu ve aslında yazımındaki fazla açıklayıcı tavırdan dolayı kitabı okumak oldukça kolay; anlamak da bir o kadar basit.
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,6bin okunma