·104 syf.····Okunma: 23 Eylül 2025 18:44 Machado de Assis’in ironik ve zekice kaleme aldığı bu kısa romanı, insan doğasının sınırlarını, toplum düzenini ve akıl–delilik arasındaki ince çizgiyi sorgulatıyor.
Başkahramanımız Dr. Simao Bacamarte, dönemin en ünlü hekimlerinden biridir. Bilimin ilerlemesi adına, kasabasında akıl hastalarını incelemek için bir hastane açar. Ancak işler hızla tuhaflaşır. Önce gerçekten hasta olanlar yatırılırken, zamanla doktorun ölçütleri değişir; sıradan davranışlar bile “delilik” sayılmaya başlanır. Sonunda toplumun neredeyse tamamı “akıl hastası” ilan edilir.
Yazar, bu absürt kurgu üzerinden aklın sınırlarını, otoritenin keyfiliğini ve bilimin yanlış ellerde nasıl baskı aracına dönüşebileceğini mizahi bir dille anlatıyor. Her satırında hem güldüren hem düşündüren, güçlü bir toplumsal eleştiri var.
Kısacık hacmine rağmen, “Asabiyeci” bana gerçek deliliğin kimde olduğu sorusunu sürekli düşündürdü. Deliler mi çoğunluktan farklı olanlardır, yoksa çoğunluğun kendisi mi aslında delidir?