2018 19. kitabı
Okunma: 27 Mart 2018 12:23
Amerika'da siyahi olmak, Hitler, Amerikan toplumunun ikiyüzlülüğü, meşhur kıtlık, pamuk tarlalarının yakıcı yönleri, ailenin önemi, çocuk psikolojisi, küçük kasabaları yöneten feodal bilinçteki sülaleler, toplum baskısı, önyargı, adalet... vs. konu ve temaları kimi yerde doğrudan kimi yerde dolaylı yollardan işleyen kült bir eser. Zaman olarak 1930 yıllar seçilmiş. Anlatıcımız 9-10 yaşlarında genç kızımız. Bu kızımız, yaşadığı ve yaşattığı farkındalıklarla bize birşeyler anlatıyor. Gözlemleri realist ama bunu aktarma şekli oldukça sevimli. Arada bir kitapta kopmalar oluyor ve konu karmaşasından dolayı akıcılık zedelenebiliyor. Bu çok uzun sürmüyor yine sayfalara bağlanıyorsunuz. Betimlemeler çok güzel ne eksik, ne fazla. "Bülbülü öldürmek" kavramı bir metafor olarak çoğu yerde karşımıza çıkıyor. Bir adalet mesajı verilmeye çalışılmış. Bu mesajın çok etkili biçimde verildiğini düşünmüyorum. Evet, eserin genelinde realist bir tutum var. Fakat anlatıcı bir çocuk; çocukların üstün hayalgücü vardır. Yazar ikisinin dengesini çok güzel kurmuş. Okumanızı tavsiye ederim.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Sel Yayınları · 201488,7bin okunma