kişisel iyileşim
2025 74. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 00:00
Rabindranath Tagore’un Bahçıvan adlı eseri, şiirsel bir yoğunlukla aşkı, doğayı ve insanın içsel dünyasını işlerken, aynı zamanda belli başlı kusurları da içinde barındıran bir kitap. Şiirlerdeki lirizm ve doğa imgeleri, okuru dingin bir atmosfere taşır; bahçıvan metaforu, sabrı, sevgiyi ve insanın kendi iç bahçesini yeşertme sorumluluğunu hatırlatır. Fakat bu derinlik zaman zaman tekrarlarla gölgelenir. Aynı tema etrafında dönen dizeler, bir noktadan sonra çeşitlilik beklentisini karşılamaz ve okuru aynı duygunun farklı versiyonları içinde kaybolmuş gibi hissettirebilir. Kitabın en güçlü yanı, doğa ve insan ruhu arasındaki köprüyü kurma biçimidir. Çiçekler, rüzgâr, güneş ya da gökyüzü gibi imgeler, yalnızca bir dekor değil, aynı zamanda insanın içsel hallerinin yansımaları olarak sunulur. Bu sayede okur hem kendi benliğiyle hem de evrenle daha derin bir bağ kurar. Ancak Tagore’un bu yaklaşımı, bazen fazla romantize edilmiş, hatta idealize edilmiş bir tabloya dönüşür. Özellikle modern okur için bu saflık ve yoğun duygusallık, biraz yapay veya mesafeli gelebilir. Bahçıvan, içsel huzur Arayış 'ı aşkın farklı yüzleri ve varoluş üzerine derinlikli bir şiir kitabıdır; fakat aynı zamanda tekrar eden temaları, zaman zaman romantik fazlalığı ve dramatik çeşitliliğin azlığı nedeniyle eleştiriye açıktır. Okura güçlü bir duygusal deneyim sunar ama her sayfada aynı yoğunluğu korumakta zorlanır. Yine de insanın kendi iç bahçesine dönmesini sağlayan simgeleriyle, Tagore’un evrensel sesini yansıtan önemli bir eserdir.
Şiir
BahçıvanRabindranath Tagore · Kapra Yayıncılık · 2024216 okunma
1 +1'leme
Fethi KORKMAZ
27 "Izdırap da getirse aşka güven, kalbini kapama." "Ah, hayır dostum, sözlerin belirsiz, onları anlayam yorum." "Kalp yalın bir gözyaşı, bir şarkı ile başkalarına verilmek içindir sevgilim." "Ah, hayır dostum, sözlerin belirsiz, onları anlayamı yorum." "Zevk bir çiy damlası gibi çelimsizdir, gülerken ölür. Fakat ızdırap metindir ve devam eder. Bırak da gözlerinde kederli aşk uyansın." "Ah, hayır dostum, sözlerin belirsiz, onları anlayamıyorum." "Nilüfer, güneş ışıldarken açar ve nesi varsa kaybeder. Gonca hâlinde, kışın sonsuz sisi içinde kalmayı istemez." "Ah, hayır dostum, sözlerin belirsiz, onları anlayamıyorum."
Fethi KORKMAZ
26 "Ellerinden gönül rızasıyla ne çıkarsa bence makbule geçer. Fazla bir şey istemem." "Evet, evet, biliyorum seni, kanaatkár istekli, sen insandan her şeyi bekliyorsun." "Eğer bana kenarda kalmış bir çiçek düşerse, onu kalbimin üstünde taşıyacağım." "Ya o dikenliyse?" "Dikenlerine katlanırım." "Evet, evet, biliyorum seni, kanaatkår istekli, sen insandan her şeyi bekliyorsun." "Sevgi kaynağı gözlerini kaldırıp da bana bir kerecik bakman, hayatımı, ölümün ötesine kadar mutlu edecek." "Ya onlar kıyan bakışlarsa?" "Onları kalbim yırtılarak saklarım." "Evet, evet, biliyorum seni, kanaatkâr istekli, sen insandan her şeyi bekliyorsun."
Fethi KORKMAZ
9 Gece, tek başıma, sevgilimi görmeye giderken kuşlar ötmez, rüzgâr esmez, yolun iki tarafındaki evler sessiz dururlar. Her adımda sesleri gittikçe artan ayak bileziklerimdir ve ben utanırım. Taraçada oturup onun adımlarının sesini dinlerken ağaçlarda yapraklar hışırdamaz, nehirdeki su da uyuyakalmış bir nöbetçinin dizindeki kılıç gibi durgundur. Heyecanla vuran kalbimdir, onu nasıl dindireceğimi bilmem. Sevgilim gelip yanıma oturduğu, vücudum titreyip göz kapaklarım yere indiği zaman gece karanlıklaşır, rüzgâr kan dili söndürür ve bulutlar yıldızlara yaşmak çeker. Parlayıp ışık veren göğsümdeki mücevherdir, onu nasıl gizleyeceğimi bilmem.