2025 69. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 20:23
Merhaba sevgili okur, Lüzumsuz Kadın’ı büyük bir keyifle okudum. En sevdiğim kitaplar arasında yerini aldı. Öyle sevdim işte… Samimi üslubu ve mizah anlayışıyla gönlümü fethetti. Okumayı hobi olarak görenler değil, sadece tutkulu okurlar çok beğenecektir, bu sebeple sadece okuyarak soluklanan azınlığa tavsiye ediyorum efenim. Bu kitabın bir erkek yazar tarafından yazıldığına hâlâ inanamıyorum. Bu bilgiyi sindirmem zaman alacak. Çevirmeni de oldukça başarılı buldum, lezzetli bir okuma deneyimi sundu. Ürdün asıllı Rabih Alameddine Lüzumsuz Kadın’da çokça konuya değiniyor. Beyrut’u, Lübnan ve Orta Doğu ülkelerinin yaşadığı zulmü, İsrail’in her fırsatta uyguladığı “orantısız güç” ve “cinai maçoluğu” gözler önüne seriyor. Belli bir konu bütünlüğünden ziyade bir tür yaşam anlatısı. Daha önce adını bile duymadığım yazarlar ve kitaplar tanıdım. Aaliya, soykırımın ve savaşın gölgesinde, var oluşundan ödün vermeyen yalnız başına yaşam mücadelesi veren, kimsenin okuyamadığı, duvarlar arasında saklanan çevirilerin sahibi bir kadın. Yanlış anlaşılmasın kendisi bundan hiç şikayetçi değil. Kitaplarla ördüğü duvarların içimdeki küçük yaşamından hoşnut, ya da hoşnut olduğunu sanıyor. Bombalar altında yaşayan birinin entelektüel kişiliği çok etkileyiciydi. Bahsedilen yazar ve kitapların çoğunun adını bile duymamıştım. Büyük çoğunluğun Türkçe çevirisi var, hepsi okuma listeme eklendi; ancak bazılarının çevirisi yok maalesef. Atladığım çok fazla yazar ve eser var ama bazıları şu şekilde: Roberto Bolano/ 2666 Roberto Bolano/ Vahşi Hafiyeler Fernando Pessoa/ Huzursuzluğun Kitabı Javier Marias/ Beyaz Kalp Javier Marias/ Yarın Savaşta Beni Düşün Javier Marias/ Yarınki Yüzün Charles Dickens/ İki Şehrin Hikayesi Calvino/ Görünmez Kentler Bruno Schulz/ Tarçın Dükkanları Alberto Moravia/ Düzen Adamı William Faulkner/ Döşeğimde Ölürken Philip Roth/ Hoşça Kal Columbus Ernest Hemingway/ Paris Bir Şenliktir Vladimir Vladimirovič Nabokov/ Lolita W. G. Sebald/ Austerlitz W. G. Sebald/ Göçmenler José Saramago/ Ricardo Reis’in Öldüğü Yıl Samuel Beckett/ Murphy Samuel Beckett/ Godot'yu Beklerken John Milton/ Kayıp Cennet Antonio Muñoz Molina/ Sefarad Thomas Bernhard/ Eski Ustalar T. S. Eliot/ Çorak Ülke Djuna Barnes/ Geceyi Anlat Bana Giuseppe Tomasi di Lampedusa/ Leopar Imre Kertész/ Doğmayacak Çocuk İçin Dua Tolstoy/ Tanrı’nın Egemenliği İçinizdedir Virginia Woolf/ Dalgalar Albert Camus/ Düşüş Dostoyevski/ Suç ve Ceza John Fowles/ Fransız Teğmenin Kadını Claudio Magris/ Mikrokosmoslar Michael Ondaatje/ İngiliz Hasta James Joyce/ Dublinliler Saul Bellow/ Herzog Danilo Kiš/ Ölüler Ansiklopedisi Emil Cioran/ Çürümenin Kitabı Franz Kafka/ Milena’ya Mektuplar Rilke/ Duino Ağıtları Homeros/ İlyada ve Odysseia David Malouf/ Ransom Tadeusz Borowski/ Böyle Buyurdu Gaz’a Bayanlar Baylar Imre Kertész/ Kadersizlik Primo Levi/ Bunlar Da Mı İnsan? Stendhal/ Parma Manastırı Spinoza/ Etika Lewis Carroll/ Alice Harikalar Diyarında Marcel Proust/ Kayıp Zamanın İzinde Cesare Pavese/ Yaşama Uğraşı Pascal Quignard/ Dünyanın bütün sabahları Tolstoy/ Anna Karenina Knut Hamsun/ Açlık Ernest Hemingway/ Çanlar Kimin İçin Çalıyor Margıerite Yourcenar/ Hadrianus’un Anıları J. M. Coetzee/ Barbarları Beklerken Aleksandar Hemon Simone de Beauvior Junot Diaz Rabih Alameddine’nin Aaliya’sıyla ruh ikizi olabiliriz. Birçok açıdan dünyaya bakışımız benziyor. Özellikle hayata ve nedenselliğe bakışı açımız çok benziyor. İngiliz kibri ve Hemingway’den hoşlanmamamız. Pessoa’cılığımız, Proust okumaktan keyif almamız ve insanlardan uzak kalma arzumuz, derdimizi anlatmayı beceremememiz. (Beceremem diyor ama bence o gayet iyi anlatıyor.) Aaliya’nın mecburen çıkmaya çalıştığı kalıptan çıkabileceğine umudum yok ama umarım çıkmayı başarmıştır. Bu kitabı kişisel bir yerden sevdim efenim.
Lüzumsuz KadınRabih Alameddine · Budala Kitap · 2021507 okunma