2025 40. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 19:35
Diğer Ev son zamanlarda yaptığım en yoğun okumalardan biri gibi hissediyorum bitirdiğimden beri. Bir o kadar da güzel. İlginç bir girişle açılıyor kitap. Jeffers diye birine hitaben ressam L ile tanıştığı bir Paris sabahını anlatıyor anlatıcımız M. M, kocası Tony ile deniz kıyısında bir gelgit alanında yaşıyor, önceki evliliğinden bir kızı var. Evlerinin yakınında sahip oldukları, ‘Diğer Ev’ dedikleri yerde zaman zaman sanatçıları misafir olarak ağırlıyorlar. Bu kez de anlatıcımız ısrarla burada ressam L’nin misafir olmasını ve gelgit alanını çizmesini istiyor. Ressam L bu daveti kabul ediyor, beklenmedik bir misafiri de beraberinde getiriyor. Kitap anlatıcımızın gözünden kadın olarak, eş olarak, anne olarak sorgulamalarla ve değerlendirmelerle ilerliyor daha çok. Bazen acayip, bazen çok tanıdık gelen durumlar var. M kendine pek güvenmeyen ama beklentilerinin çok farkında; hayal kırıklıkları, ruh hali ve düşünceleriyle çok iyi yazılmış bir karakter bence. Kitapta Jeffers’a -okurken bize- karşı dürüstlüğünü çok sevdim. Diğer tüm karakterler de çok iyi oluşturulmuş. Kızının erkek arkadaşı Kurt’un bile kitaba kattığı bir renk vardı. Çok fazla olay örgüsüyle ilerlemeyen kitapta sonlara doğru olaylar hızlanıyor ama kitap zeminini kaybetmiyor. Bütününe bakınca beklentiler, ilişkiler, sanat, kadın olmak, anne olmak üzerine düşündürdükleriyle; karakterleriyle, verdiği edebi keyifle beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Yazarın meşhur üçlemesine dair merakım arttı. Kitapla ilgili Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy’un Diyaloglar ismli programında çok keyifli bir sohbet var. Kitabın üzerine bu yayını dinlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. #laleakalın çevirisi
Diğer EvRachel Cusk · Yapı Kredi Yayınları · 2022453 okunma