Gözü bir türlü açılmayan Nazan'ın dramı
2025 22. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 22:15
Okuduğum ilk Orhan Kemal kitabı diyerek başlamak istiyorum söze. Aslında Bereketli Topraklar Üzerinde kitabı beni bekliyor fakat öğretmen okuma grubumuzun Eylül ayı kitabı El Kızı oldu Kitapta bir aile; bir çift, çocukları ve bir kayınvalide karakter olarak bizi karşılıyor. Her karakter birbirinin zıddı diyebilirim, gelin Nazan çok küçük yaşta evlenip getirilmiş eşini aslında seven fakat ahlaki olarak doğru olmayacağını düşündüğünden ve kayınvalide baskısından eşini sevdiğini ona gösteremeyen biri. Eşi Mazhar da aynı şekilde eşini çok seviyor ve eşinin ona karşı artık sevgisini belli etmesini gönülden isteyen, annesinin manipülasyonlarından bıkmış ve sadece eşi ile mutlu olmak isteyen bir karakter. Fakat annesi o kadar şirret bir kadın ki evlerinde olan biten her şeyi tüm komşulara yayan, mahremiyet bilmeyen,gelinini kıskanan ve hor gören, her fırsatta kötülük yapan ve bundan zevk alan biri. Kitap Mazhar'ın Nazan'a bir yüzük alması ile başlıyor. Yüzük öyle güzel ki annesinin olay çıkarmasından da çekindiği için ona gösterilmesinini bizzat istiyor. Fakat anne tabii ki hemen anlayıp başlıyor çorap örmeye. Buraya kadar yazdığım sadece başlangıç diyebilirim Hacer,kimsesiz olan Nazan’ı avukat oğluna hiç yakıştırmıyor ve Nazan’a büyüden, psikolojik şiddete kadar yapmadığını bırakmıyor. Olayların hızlı akışı,karakterlerin gelişimleri ve kaderin getirecekleri ile her şey tepetaklak oluyor. Nazan'ın çok sessiz ve hakkını savunmadan her şeye boyun eğmesini kabul etmem mümkün değil. Eşinin değişimi ve annesinin istediğini yapması olayların yönünü değiştirse de kimsenin yaptığı yanına kâr kalmıyor. Roman özellikle kadın olmanın zorluklarının ,her zaman diliminde ve her toplumda var olduğunu gösteriyor. Benim için tek önermesi "Nazan gibi olmayın "çünkü insan biraz da kendi değerini kendi belirler Adeta bir Türk dizisi ya da bir Yeşilçam filmi tadındaydı. Türk TV sektörü henüz kitabı fark etmedi sanırım, yoksa reyting rekoru kıracak bir konuya sahip. "Allah insanı kötü kişilere akraba değil, komşu bile etmesin"
İnceleme
El KızıOrhan Kemal · Everest Yayınları · 202615,5bin okunma