Puan vermedi·111 syf.····Okunma: 25 Eylül 2025 17:23 Bu kitabın son sayfasında öğrendiğim bilgiyi söyleyeyim öncelikle, Yaşar Kemal aleviymiş. Tabii ki bunun hiçbir önemi yok, sadece nasıl fark etmediğime şaşırdım. Hz Ali hakkında o kadar şey yazmış ve benim aklımın ucuna bile gelmedi. Çünkü gerçekten bir önemi yok. Haaa oldum bir an. Mesela kürt olduğunu biliyor muydum ondan da emin değilim. Sadece ailesinin Van'dan göçtüğünü okumuştum. Ve tabii ki bunun da bir önemi yok. Yaşar Kemal insandır, ve nerede bir insan ölse, oralı olan bir yüreği var. Bitmiştir.
Gözüyle kartal avlayan Yaşar Kemal'in etraftaki herkes dost değil. Bunu şu kitabı okurken bir kez daha anladım. Her ne kadar hakkında masum anılarını yazıyor gibi gözükse de bazıları kesinlikle içten içe haset etmiş ona her zaman. O da bunu bildiğinden olacak, etrafa imzalı imzalı kitaplar dağıtmamış, lazım olan alsın okusun demiş. Bunun için de espriyle karışık adamın adını cimriye çıkarmışlar. Hangi kitapta, bir insanın el emeği yazdıklarının bedava satılmasıyla ilgili bir kural var? Ya da ben bir şeyler yazıyorsam arkadaşlarımın tam tersi bana destek olması gerekmez mi? Bunun için saçma bir şekilde yaftalanmaya çalışması bence abesle iştigal. Çekememezlik. Ama tabi bugün çekemedim diyemezsin dosttuk dersin. E birileri de seninle onun hakkında röportaj yapacak mecbur ordan kazanacaksın artık. Ya adamın kalemi ispatlı. Daha abuk subuk çamur atmakla mı rahatlıyorsunuz, bir de sinsice çok çirkin bence.
1993.
Ben henüz emeklerken Yaşar KEMAL sempozyumları yapılıyormuş... Müthiş bir yazar. Bu inkar edilemez. Ama hala aynı titizlikle inceleniyor olması bu durumu katlıyor bence. Bu onun kaleminin gücü. Bugün şunu atacağım ortaya, Yaşar Kemal'i herkes zaten açık açık okuyamazdı ama gizli gizli okuyan birileri olduğuna artık iki katı eminim. Ya. Adama kör kürt desen de yakışıyor. Kör alevi kürt demek bir şey değiştirmez ki. Kalemi var kalemi. Kılıçtan keskin kalemi. Net.
Hep derim. Yaşar Kemal okumanın ağızda fiziksel bir tadı dahi vardır. Pürenin, yarpuzun kokusundan burnun sızlar. Bu olmuyorsa onu okuyorum deme. İşte o kadar.
Ben bu kitabı bir yerden buldum ve okumak istedim ama buraya ekli olmadığını gördüm eklettim, iyi ki okudum diyorum çünkü bir kez daha hatırladım, etrafımızda dost diye geçinen insanların çoğunun çok öyle olmadığını. Kitabı okuyan herkes bana katılmayabilir sonuç itibari ile onun dostları tarafından ya da onu seven insanlarca hazırlanmış bir kitap olduğu belirtiliyor. Ben aynı fikirde değilim sadece. Bu kitapta fark ettiğim son bir şey daha söyleyeceğim, ben hep Yaşar Kemal dedim. Adını değil bu tamlamayı bildim. Birilerinin ona Yaşar diye seslenmesi çok tuhafıma gitti. Sanki adı değilmiş gibi ya da o başka biriymiş gibi. İlginç bir his.