·396 syf.····Okunma: 28 Mart 2018 00:13 Dikkat spoiler içerir.
Dostoyevski’nin Suç ve Ceza kitabından sonra beni edebiyata doyuran bir kitabını daha okudum. Bence bu klasiği her birey okumalı. İncelememe gelecek olursak.
Her kitapta beni kendine hayran bırakan ve kendinden nefret ettiren bir karakter var. Umarım sizinde vardır. Bu kitabı okuyanlar bilir ki; Vanya. Ah Vanya tam aşık olunacak bir kitap karakterisin. Neden bu kitapta ikinci erkektin ki. Sevdiği kız başkasını sevip, herşeyden vazgeçip başkasına kaçmasına rağmen, her zaman onun yanında oldu. Kitabı okuduğum süre boyunca Vanya’nın iyi yürekliliğine, karakterine hayran oldum. Nefret ettiğim karaktere gelirsek emin olun ki; o karakter Alyoşa’ydı. Babası kadar kötü olduğunu düşündürdü bana. Bir insan aynı anda nasıl iki kişiyi sevebilir. Aptal Nataşa. Sevgisini haketmeyen birini sevdi. Bu kitap bana tam anlamıyla Yeşilçam dizilerini hatırlattı. Komik ama sizce de iyi bir tespit değil mi?
Nelli; bahtsız yavrucak. Kitabın gözlerimi dolduran satırların hepsi bu kızın bahtsızlığına ve o kendisinden büyük gururundaydı. Bu kızın ve ananesinin kimsesizliğine üzüldüm. Bir nevi kahroldum diyebiliriz. Mutlu bir hayatı hakediyordu Nelil yani ben mutlu bir son isterdim Nelil için ve o adi Prens için mutsuz bir son. Beynimden vurulmuşa döndüm. “Neden böyle bir son” dedim. Hayali bir karakter bile olsalar üzüldüm. Gerçekten üzüldüm. Mutlu bir son bekliyordum. Dostoyevski gerçekten okuyucuyu nasıl etkileyeceğini biliyormuş. Kitabın bir sayfasında Vanya ile Prens arasında geçen bir konuşma geldi aklıma... Prens orada diyordu ki; “Hem biliyor musunuz, bizim gibi insanların ömrü uzun olur, buna hiç dikkat ettiniz mi? Seksen, doksan yaşına kadar yaşarız! Şu halde bizzat tabiat bizi korumaktadır.“ Gerçekten kitapta bile olsa yine kötüler kazandı ve iyilerin ömrü az oldu. Bu son bana hayattaki bir gerçekliği daha, tüm çıplaklığıyla gösterdi. Gerçekten iyi, vicdanlı bir insan olmak için “Ezilmek” gerekiyormuş.
Dostoyevski sen ne güzel bir yazarmışsın, sana olan saygım bir kat daha arttı.