Necip Fazıl Kısakürek'in Moskof Eseri Üzerine Bir İnceleme
Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatının en tartışmalı ve etkili figürlerinden biri olarak, şiirden tiyatroya, denemeden romana uzanan geniş bir yelpazede eserler vermiştir. 1904-1983 yılları arasında yaşayan bu büyük düşünür, eserlerinde sıklıkla İslamî motifler, millî kimlik ve medeniyet çatışmalarını işleyerek, bireysel ruhun toplumsal ve tarihî boyutlarla kesişimini ustalıkla yansıtır. Moskof (ilk baskı 1962), onun roman kategorisine yakın duran, ancak daha çok tarihî-deneme hibridi bir yapıtı olarak öne çıkar. Bu inceleme, eserin yapısını, tezlerini, tarihî bağlamını ve ideolojik derinliğini ele alarak, Necip Fazıl'ın kalemindeki keskinliği ve vizyonerliğini tartışacaktır. Eser, geleneksel roman kurgusundan uzak, tematik bir analiz sunar; bu yönüyle okuyucuyu bir hikâyeden ziyade bir fikir mücadelesine davet eder.
Eserin Yapısı ve Temel Tezi
Moskof, üç ana bölümden oluşan, kronolojik ve tematik bir yapıya sahiptir. İlk bölüm, "Moskof" kavramının etimolojik ve kültürel kökenlerini irdeleyerek başlar; burada Ruslar, Türk ruhunda "tiksinme edalı" bir sembol olarak tanımlanır – tıpkı bir kuzunun kurda duyduğu içgüdüsel korku gibi.
Bu giriş, eserin temel tezini netleştirir:
Türk-Rus düşmanlığı, yüzeysel bir jeopolitik rekabetten öte, metafizik bir zıtlıktır. Necip Fazıl, bu zıtlığı "buz dağı ve yanardağ derecesinde en keskin örnek" olarak niteler; maddeler, mânâlar ve milletler arasındaki ebedî çatışmanın somutlaşmış hali.
İkinci bölüm, tarihî olaylara odaklanır – Karlofça Antlaşması'ndan (1699) Prut Seferi'ne (1711), oradan Küçük Kaynarca'ya (1774) uzanan bir çizgide Osmanlı'nın ahlâkî ve askerî çöküşünü belgeler. Üçüncü bölüm ise modern döneme sıçrar; 1917 Bolşevik İhtilâli'ni, komünizmin "Moskof" mirasının ideolojik uzantısı olarak ele alır ve bu tehdidin Türkiye ile bütün insanlık için devam eden bir felâket olduğunu savunur.
Bu yapı, eseri bir roman olmaktan çıkarıp bir "fikir manifestosu"na dönüştürür. Necip Fazıl, tarihî olayları kuru bir kronolojiyle değil, ruhî bir perspektiften yorumlar. Örneğin, Viyana Kuşatması'ndaki (1683) Kara Mustafa Paşa'nın hatası, sadece stratejik bir yenilgi olarak değil, Osmanlı'nın "aşk ve ahlâk sukutu"nun habercisi olarak tasvir edilir.
Bu yaklaşım, okuyucuyu pasif bir tarih dersi alıcı olmaktan öte, aktif bir tefekkür yolcusuna çevirir.
Tarihî ve İdeolojik Derinlik
Necip Fazıl'ın tarihî referansları, dönemin önemli kaynaklarından beslenir – örneğin, Büyük Petro'nun vasiyetnamesi gibi tartışmalı belgeleri, Rus yayılmacılığının "kıtaları yutma" stratejisini aydınlatmak için kullanır.
Eser, Altın Orda'nın Türk hâkimiyetindeki Rus oluşumundan başlayarak, Timurlenk'in Moğol-Türk çatışmasının Rus birliğini nasıl kolaylaştırdığını, İstanbul'un fethinin (1453) Moskova'yı "Üçüncü Roma" ilan ettirerek Ortodoks milliyetçiliğini doğurduğunu inceler. 18. yüzyılda II. Katerina'nın Küçük Kaynarca ile Kırım'ı koparması, Osmanlı içindeki yozlaşmayı (Yeniçeri isyanları, Tatar ihanetleri) tetikleyen bir dönüm noktası olarak ele alınır.
İdeolojik, Moskof Panslavizm'i ve komünizmi, Rus ruhunun "toplulukçu" (Mir sistemi) kökenlerine bağlar – bu, bireysel özgürlüğü ezen bir kolektivizm olarak tasvir edilir.
Necip Fazıl, Batı'nın rolünü de eleştirir:
"Protestanların hâmisi İngiltere, Katoliklerin hâmisi Fransa, Ortodoksların hâmisi Rusya, Müslüman-Türk'ün hâmisi hiç kimse ve düşmanı herkes."
Bu cümle, Tanzimat döneminin İslamî kimliği erozyona uğratan "suçu İslam'a bağlama zihniyeti"ni ifşa eder. Eser, 93 Harbi (1877-1878) ve Berlin Kongresi gibi olayları, Balkanlardaki Slav isyanlarının bir sonucu olarak yorumlayarak, Abdülhamid II'nin diplomasisini geciktirici bir kalkan olarak över, ancak nihayetinde yetersiz bulur.Birinci Dünya Savaşı ve sonrası, eserin en vurucu kısmı: Rus İhtilâli, "Moskof"un maskesini düşürür ve komünizmi, Türk milliyetçiliğinin (Türkçülük, Turancılık) panzehiri olarak konumlandırır. Necip Fazıl, Sovyet infiltrasyonunun Türkiye'ye sızmasını, ahlâkî çöküşün bir uzantısı olarak görür – bu, günümüz okuyucusu için hâlâ yankı bulan bir uyarıdır.
Üslup, Güçlü ve Zayıf Yönler
Necip Fazıl'ın üslubu, Moskof'ta şiirsel bir ateşle yanar: Kısa, keskin cümleler tarihî olayları epik bir destana dönüştürür. "Karlofça, ilk Osmanlı toprak kaybını çerçeveleyen, Türkiye'yi zaman ve mekân dışına doğru iten... idam hükmüdür" ifadesi, bir antlaşmayı trajik bir metafora çevirir.
Bu lirizm, eseri akademik bir metinden ayırır; okuyucu, tarihî gerçeklerle ruhî bir hesaplaşma yaşar. Güçlü yanı, millî bilinç uyanışını tetiklemesidir – Rus tarihini "efsanelerden uzak" bir gerçekçilikle sunarak, okuyucuya "neden bu kadar nefret?" sorusunun cevabını verir.
Ancak, zayıf yönleri de göz ardı edilemez. Eser, tarihî doğrulukta yer yer tartışmalıdır; örneğin, Petro'nun vasiyetnamesi gibi kaynaklar, dönemin oryantalist literatüründen etkilenmiş olup, nesnellikten uzaklaşır.
Ayrıca, ideolojik keskinlik, Rus karakterini stereotipleştirerek (örneğin, "doğu barbarı" imgesi), evrensel bir empatiyi sınırlayabilir. Necip Fazıl'ın muhafazakâr İslamcılığı, komünizmi "şeytanî" bir varlık olarak damgalarken, Osmanlı çöküşünü iç ahlâkî yozlaşmaya bağlaması, dış etkenleri (emperyalizm) hafife alır. Yine de, bu önyargılar, 1960'ların Soğuk Savaş bağlamında anlaşılabilir bir tutumdur.
Sonuç ve Değerlendirme
Moskof, Necip Fazıl'ın dehasının bir nişanesi olarak, tarihî bir incelemeyi ideolojik bir manifesto'ya dönüştürür. Eser, Türk-Rus ilişkilerini sadece diplomatik bir dosya olmaktan çıkarıp, medeniyetler arası bir varoluş mücadelesine yükseltir. Günümüzde, Ukrayna krizi gibi olaylarla hâlâ canlı olan bu "ebedî düşmanlık", eserin zamansızlığını kanıtlar. Okuyucuya sunduğu en büyük hediye, pasif bir mağduriyetten öte, bilinçli bir direniş çağrısıdır: "Moskof"a karşı, Türk ruhunun metafizik üstünlüğünü idrak etmek.Bu eser, edebiyatseverlere olduğu kadar tarih meraklılarına da tavsiye olunur. Necip Fazıl, kalemiyle bir kez daha kanıtlar ki, gerçek sanat, fikirlerin kılıcıdır. Moskof, bu kılıcın en keskin darbelerinden birini indirir – ve yarım asır sonra bile kanar.