Necip Fazıl Kısakürek'in Moskof Eseri Üzerine Bir İnceleme
Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatının en tartışmalı ve etkili figürlerinden biri olarak, şiirden tiyatroya, denemeden romana uzanan geniş bir yelpazede eserler vermiştir. 1904-1983 yılları arasında yaşayan bu büyük düşünür, eserlerinde sıklıkla İslamî motifler, millî kimlik ve medeniyet çatışmalarını işleyerek, bireysel ruhun toplumsal ve tarihî boyutlarla kesişimini ustalıkla yansıtır. Moskof (ilk baskı 1962), onun roman kategorisine yakın duran, ancak daha çok tarihî-deneme hibridi bir yapıtı olarak öne çıkar. Bu inceleme, eserin yapısını, tezlerini, tarihî bağlamını ve ideolojik derinliğini ele alarak, Necip Fazıl'ın kalemindeki keskinliği ve vizyonerliğini tartışacaktır. Eser, geleneksel roman kurgusundan uzak, tematik bir analiz sunar; bu yönüyle okuyucuyu bir hikâyeden ziyade bir fikir mücadelesine davet eder.
Eserin Yapısı ve Temel Tezi
Moskof, üç ana bölümden oluşan, kronolojik ve tematik bir yapıya sahiptir. İlk bölüm, "Moskof" kavramının etimolojik ve kültürel kökenlerini irdeleyerek başlar; burada Ruslar, Türk ruhunda "tiksinme edalı" bir sembol olarak tanımlanır – tıpkı bir kuzunun kurda duyduğu içgüdüsel korku gibi.
Bu giriş, eserin temel tezini netleştirir:
Türk-Rus düşmanlığı, yüzeysel bir jeopolitik rekabetten öte, metafizik bir zıtlıktır. Necip Fazıl, bu zıtlığı "buz dağı ve yanardağ derecesinde en keskin örnek" olarak niteler; maddeler, mânâlar ve milletler arasındaki ebedî çatışmanın somutlaşmış hali.
İkinci bölüm, tarihî olaylara odaklanır – Karlofça Antlaşması'ndan (1699) Prut Seferi'ne (1711), oradan Küçük Kaynarca'ya (1774) uzanan bir çizgide Osmanlı'nın ahlâkî ve askerî çöküşünü belgeler. Üçüncü bölüm ise modern döneme sıçrar; 1917 Bolşevik İhtilâli'ni, komünizmin "Moskof"