Bütün Eserleri 4

Çile

Necip Fazıl Kısakürek

20 Yıl Sonra Aynı Durak
2023 7. kitabı
İlk Okuma : Aralık 2005 İkinci Okuma: Aralık 2025 ÇileÇile Necip Fazıl KısakürekNecip Fazıl Kısakürek Yirmi yıl evvel, parmaklarım bu kapaklara ilk dokunduğunda, kelimeler ruhumun kapısında birer misafirdi. Bugün ise, o misafirlerin evin asıl sahibi olduğunu anlıyorum. Zaman, aradan geçen onca mevsimle birlikte, meğer idrakimin gözündeki perdeyi yavaş yavaş aralamış. Eskiden sadece mısraların musikisine kapıldığım bu yolda, şimdi her kelimenin altında yatan o derin "fikir sancısını" (#292419981) iliklerimde hissediyorum. Necip Fazıl, bu eserde sadece şiir yazmıyor; adeta bir ruhun röntgenini çekiyor. O, "zehirle pişmiş aşı" (#292313204) yemeye talip olanların, yani nefsinin ejderhasıyla boğuşanların şairi. Yirmi yıl önce "Beklenen" in (#292419624) lirik hüznünde konaklarken, bugün "İnsandan kaçmak kolay; kendimden kaçabilsem..." (#292354147) diyen o devasa yalnızlığın ve nefs muhasebesinin önünde diz çöküyorum. Kitabın takdiminde Üstad'ın buyurduğu gibi; o, mukaddes eşiğin süpürgesi olmayı en büyük rütbe bilmiş. Bizler ise onun "Çile"sinden süzülen damlalarla susuzluğumuzu gideriyoruz. Eskiden "Dönemeç" (#292419742) şiirinde sadece bir kadının tabutunu ve bir şairin gözyaşını görürdüm; şimdi ise hayatın ne kadar "bayat", ölümün ise ne kadar "taze ve mutlak" bir hakikat olduğunu, o ince endamın aslında dünya hevesinin geçiciliği olduğunu daha net seziyorum. Çile, bir kaçış değil, bir varış öyküsüdür. "Esfel-i Safilin"den, (#292354228) yani en dipten, en tepeye, asıl sahibine yönelen bir feryattır. Şairin dediği gibi, hayatın eksiği yine hayatın kendisindedir; (#292419916) bu eksikliği tamamlayacak olan ise ancak o "ölümsüz hakikat"tir. Bugün bu satırları tekrar okurken anlıyorum ki; şiir aynı şiir, şair aynı şair ama ben o eski ben değilim. Yirmi yılın
2016 79. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2016 13:15
**** Spoiler içermeyen ama çok da kişisel bir incelemedir :)**** Ömrüm boyunca elime Necip Fazıl Kısakürek kitabı almadım. Bazı şiirlerini ordan burdan ve dahası sosyal medyadan işitmiştim. Siyasi çizgi ve kişiliğinin çok sert noktaları olduğunu düşünüyordum ve mesafeli duruyordum. Açık konuşmak gerekirse bu kitap kütüphanemde süs biberi gibi duruyordu. Daha da kişisel bir şey söyleyecek olursam ''visal'' kelimesine karşı acayip bir zaafım var. Hani insanın bir kelimeye aşık olabileceği mantığı aklıma yatmış olsa. Ben bu kelimeye aşığım diyebilirdim. Neyse kitabı okurken bazı şiirlerde bu kelime geçtikçe, kalbim de gerçekten tarifini edemeyeceğim bir his belirdi. Bunca şiirin arasında bir tanesi mi manasız olmaz, bir tane '' bu şiir kötüymüş'' diyebileceğim şiir çıkmaz. Kelimeler ile oynamak veya kelime cambazlığı dedikleri bu olsa gerek. Bir de bir şey söyleyeceğim, içimde kalmasın. Herkesin kendi düşüncesidir lakin, bu kitaba 1 puanı reva gören zihniyet siyasi düşünüyor ve fesatlanıyordur. Gitsinler küçük iskender okusunlar onları o paklar çünkü...
Kullanmadan Önce Prospektüsü Okuyunuz *⁠.⁠✧
2025 35. kitabı
Sen nasıl bir kitaptın hadi onu da geçtim ihtiyacım olan anı nasıl anladın bir el gibi dört bir yanımı sardın?.. Bazı kitaplar hani durur rafınızda zaman kollar, bir fırsat bulsam da sol yanda yerimi alsam diye, üstadın bu eseri sol yanımda yerini aldı.. Hep ifade ettiğim bir cümle vardır; "Kitaplar da nasiptir, nasip ise vakte esirdir." Çok güzel bir anda nasip oldun üstadım. Birazcık sohbet havasında bir inceleme olacak iki gözüm... Üstada birazcık mesafeliydim, mesafeli olmamın sebebi onu sevmemekten değil de dilinin ağırlığından çekiniyordum. Çünkü onun dili ve edebiyata bakış açısı diğer kalemlere kıyasla daha ağır ve nüktedan :) Daha önce üstadı tanımak amacıyla dört tiyatro eserini okumuştum, iyi ki okudum diyorum hâlâ, tanıştırandan Allah razı olsun. Daha orada bağladı kendine hangi eserler bunlar derseniz; Reis BeyReis Bey, Sabır TaşıSabır Taşı, Bir Adam YaratmakBir Adam Yaratmak ve #k:22563.. tümü toplumsal ve kişisel bir bakış açısı kazandırdı. Bir baba gibi kalemi nasihat ve derslerle doluydu. Bu eseri de aynı şekilde bir baba kucağı gibi sardı sarmaladı gölgesi dâhî dayanak oldu. Nefesim daraldıkça açtım kapağını, her dizesi ciğerlerime bir soluk oldu. *⁠.⁠✧ Kitabı bir ilaç gibi düşünün diye başlığa "Prospektüs" ibaresini ekledim. :) Çünkü kitabı tamamen bir ilaç gibi düşünebilirsiniz daha doğrusu bir eczane dolabı... Nasıl ki her ilaç bir derde deva; bu kitapta da aynı şekilde her ruh sancısına uygun bir şiir bulunuyor. Evet, eser bir şiir kitabı.. Normalde şiire uzak biriyim ama üstadın kalemi vesilesiyle bu türe aşık oldum. Şiirler yüksek dozda risk içeriyor öğün ve dozlarına dikkat edin bağımlılık yapabilir.. :) Okumak isteyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum, okuyun ve ciğerlerinize yeni bir soluk katın... Keyifli ve istifadeli okumalar dilerimm.. ノ⁠*⁠.⁠✧
ÇİLEMİZ
2024 41. kitabı
O kadar anlamlı ve güzeldi ki daha önce neden okumadım diye çok pişman oldum. Çile'ye bir şiir kitabı deyip geçmek haksızlık olur. Aynı zamanda hayatımıza şuur katan bir eser çünkü. Her dizesi ayrı bir mana taşıyor. Başucu kitabı olabilecek bir eser. Sıklıkla sayfaları aralanmalı. Eser, insanın varlığının başlangıcı saydığı doğumundan, yok olduğunu sandığı ölümüne kadar ki yaşamında, eski şiirleri ve yeni şiirlerinin derlenmesinden oluşuyor. Okuyunca bir tanıdıkla, kapanmayan yaralarınızla karşılaşıyorsunuz ve başlıyorsunuz kıvranmaya. Bu çileye hepimiz mahkumuz aslında.
Kitap İncelemesi
2025 33. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 10:40
Bu güzelim kitaba inceleme yazmak benim ne haddime… Kelimelerin efendisi, dizelerin üstadı söz söylememiş sanki inci dizmiş satırlara. Dünya, alem, insan, ruh… bütün konuşarın en güzel sözlerini o söylemiş.
Çağın ötesinde bir başyapıt
2024 114. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2024 22:37
Üstad Necip Fazıl KısakürekNecip Fazıl Kısakürek benim Türk edebiyatında en sevdiğim şairlerin başında gelir. Bunda İslam kimliği etkisi yok desem yanlış söylemiş olurum. Evet ama sadece buda değil Necip Fazıl KısakürekNecip Fazıl Kısakürek Sezai KarakoçSezai Karakoç İsmet Özelİsmet Özel Cahit ZarifoğluCahit Zarifoğlu Nuri PakdilNuri Pakdil bu şahsiyetler benim nazarımda sadece yazar sıfatıyla bakamazsınız bu insanlar dava adamı. Topluma milli değerleri,İslam kimliğini ve milliyetçi duyguları gençlere eseriyle,duruşuylarıyla ve asil kimlikleriyle empoze etmeyen çalışan ve onları her türlü sapkın akımlara,yanlış fikirlere,ideolojilere vede önemlisi batılaşmaya karşı büyük mücadele veren bir aydın kesimden bahsediyorum. Bu kişilerin hayatları okunmalı,Feyz alınmalı ve aynı şekilde ülküleri kararlı,istikrarlı bir şekilde devam edilmesi kaatindeyim İncelemeye geçmeden önce bazı kesimlerin Necip Fazıl KısakürekNecip Fazıl Kısakürek e dem vurduğu bir noktaya değinmek istiyorum üstad Darülfünunda gösterdiği başarıdan dolayı parise burslu olarak gitti ne yazık ki pariste yaşadığı bohemli yaşam biçimi onu alkola,kumara bulaştırdı hatta evinin bile kirasını ödeyemecek duruma geliyor. Dönemin Maarif vekâleti(milli eğitim bakanlığı) tarafından bursu kesiliyor ve üstad yurda geri dönüyor Şimdi arkadaşlar Necip Fazıl KısakürekNecip Fazıl Kısakürek in pariste yaşam biçimi kesinle savunmuyorum aslada tasvip etmiyorum bir insana ve Müslümana yakışmayan bir yaşam biçimi sergilemiş ve Maarif vekâletin güvenini hayal kırıklığı uğratmış lakin şunu unutmamak lazım ki hepimizin insanız en nihayetinde hepimiz hata yapıyoruz yanlışa düşüyoruz ailemizin bize güvenen kişileri hayal kırıklığına uğratabiliyoruz ancak mühim olam bizim hatalarımızdan ders almamız ve bunları tekrar etmemeniz çünkü insanoğlunun olduğu yerde hata kaçınılmaz hep olmuştur ve olmaya devam edecek önemli olan bunu diretmemek diye düşünüyorum. Bunu anlatma sebebim bu konu bazı kesimler çok fazla suistimal edilip,istihza edilince
İNSANLAR ARASINDA EN YALNIZDIR İNSAN
2000 6. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2000 00:00
Necip Fazıl Kısakürek bu kitabında şiirlerini Allah, aşk, tabiat, kadın vs gibi konulara ayırarak yazmıştır. Kitabı okurken üstadın edebi kişiliğindeki değişimleri fark ediliyor. Kaleme yön, nizam, şekil vermek kalemi hakkıyla kullanmak bu olsa gerek. Benim şahsi fikrimce kitaptaki hiçbir şiir kötü değildi. Hepsi inanılmaz güzeldi ve çok derin manalara sahipti. Normalde bu kitabı rahatlıkla bir günde bitirirdim ama okuduğum her cümlede anlatılmak istenenin üzerinde o kadar çok kafa yordum ki bitmesi birkaç gün sürdü. Her satırı ayrı bir zevkle okunan bu şiirlerini okumanız dileğiyle…
2024 72. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2024 12:13
Çile, bir tür içsel yolculuk ve manevi arayışın ifadesidir. Eserde, bireyin kendini tanıma, ruhsal arınma, toplumsal adaletsizliklere karşı duyulan öfke ve insanın yüce bir amaca yönelme arzusunun derinlemesine işlenmesi görülür. Kısakürek, insanın iç dünyasında yaşadığı çatışmaları, yalnızlıkları ve ıstırapları, Allah'a yakınlaşma çabasıyla birleştirir. Kitap, anlam olarak derin ve yoğun bir dil kullanır. Kısakürek, insanların yüzeysel yaşamlarına ve toplumsal yozlaşmaya karşı, bireysel bir içsel devrim çağrısı yapar. Onun dilindeki "çile," hem bireysel bir mücadeleyi hem de insanlık adına bir arınma sürecini ifade eder. "Çile", Necip Fazıl Kısakürek'in hem bireysel anlamdaki içsel sorgulamalarını hem de daha geniş bir toplumsal eleştiriyi içeren bir başyapıtıdır.
Alıntı
Çile...
2021 46. kitabı
Okumak, bir tohumdur; Hangi toprağa düşerse er ya da geç filizlenir... "Lafımın dostusunuz, çilemin yabancısı, Yok mudur, sizin köyde, çeken fikir sancısı?" Ah be Üstad daha kaç tane vardır senin kadar fikir sancısı çeken? Ümmeti Muhammed'in derdiyle dertlenen? Dert insana yazdırır, söyletir, acıyı iliklerine kadar hissettirip güzel kelamlar ettirir.. Allah'ı, hakkı, hakikati öyle güzel işlemiş ki şiirlerine; Her şiiri gezilmesi gereken farklı bir alem gibi.. " Şiirde başlıca iki unsur vardır: His ve fikir..." O kadar güzel hissettiriyor ki vermek istediği duyguyu ve alıp götürüyor başka bir aleme.. İnsana unuttuğu bir çok kavramı hatırlatıyor. Düşünme kabiliyetinin sonuçlarını şiirle ortaya koyuyor sanki. İki kelime konuşmaktan ve düşünmekten bile üşenen bu çağın insanlarına nasihat eder gibi. Kelimeleri o kadar güzel ve yerli yerinde kullanmış ki hayran kalmamak mümkün olmaz zannımca hele de şiir sevenler için... ​ Okunacak, üzerine düşünülecek hatta bitmeseydi dedirtecek bir kitap ... Mutlaka okuyun!.. NOT: Kitabı okuma süremin uzun oluşu kitapla alakalı değil! Sürenin uzun ya da kısa oluşu çokta önemli değil benim için, ağızda bıraktığı tat ve kalpte bıraktığı hissiyat önemli...
2022 59. kitabı
Okunma: 04 Mart 2022 16:33
Ne yazacağımı tam bilemedim açıkçası kelimelerimi yazıya nasıl dökerim ama hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Resmen bitmesin diye gözüm baktı. Tek diyeceğim kesinliklee okuyun şiddetle tavsiye ederim. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar :)

Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.