Zülfü Livaneli’nin Bekle Beni romanı, Türkiye’nin 1968 sonrasındaki siyasi atmosferini bireylerin yaşamı üzerinden anlatan güçlü bir metin. Kitabın kahramanı Selim, aslında dönemin genç aydınlarının ve muhaliflerinin ortak portresidir. Polislerce bir şafak baskınıyla tutuklanır; ne silahı vardır, ne de somut bir “suçu”. Onu mahkûm eden tek şey kitaplarıdır. Okumak, düşünmek ve sorgulamak, askeri ve bürokratik iktidar mekanizması için potansiyel bir tehdit sayılır. Selim’in yaşadıkları, 1968 kuşağının Türkiye’de neden baskıya uğradığını da açıklar. Düşünce özgürlüğü, kitap okuma hakkı, hatta mektuplaşma bile kuşatma altındadır. Cezaevinde işkenceler, yıldırma girişimleri, insan onurunu kırmaya yönelik yöntemler, dönemin otoriter devlet anlayışını gözler önüne serer. Selim’in en büyük ızdırabı, Sokrates’in savunmasındaki soruyla çarpışır: “Haklı yere asılmak mı daha kötüdür, haksız yere mi?” Selim için asıl trajedi, hiçbir somut suçu olmadığı halde suçlu muamelesi görmesidir.Roman aynı zamanda bir aşk ve aile hikâyesidir. Selim’in Leyla’ya ve kızı Zeynep’e duyduğu özlem, mektuplar aracılığıyla daha da büyür. Ancak bu mektuplar bile özgür değildir; devletin gözünden geçer. Yine de aşk, bütün bu engellere rağmen direnişin en saf biçimine dönüşür.Livaneli’nin dili akıcı ve durudur; okuruna hem edebi bir lezzet hem de tarihsel bir bilinç kazandırır. Doğanın dengesinden, Tanrı’nın adaletine kadar uzanan göndermeler, bireysel bir hikâyeyi evrensel bir özgürlük arayışına dönüştürür. Walter Benjamin’in Nazi zulmünden kaçarken yaşadığı “bekleme işkencesi” ve trajik intiharı da bu bağlamda anlam kazanır: bazen asıl acı, başa gelecek zulmü beklemektir.Roman, Türkiye’nin özgürlük yolunda çektiği sancıların bir aynasıdır. Ama aynı zamanda aşkın, dostluğun ve insan onurunun da direniş