2025 4. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 03:43
SPOILER İÇERİR Herkes tarafından beğenilmiş, dingin ve huzurlu bulunmuş bir kitap. Dingin diyebilirim ben de ancak huzurlu hissettirmekten ziyade beni sıkan, bir an evvel bitmesini umduğum bir kitap oldu. Modern dünyanın deli gibi çalışan beyaz yakalılarının tükenişi ve kendilerine yeni bir hayat çizme hikayelerini anlatıyordu. Bu tükenmişlik hissini yakından tanıyan ve hatta tam da öyle bir sürecin içinde bir insan olmam sıktı belki beni. Zaten yaşıyorum bir de okumak tetiklemiş bile olabilir. Ana karakterimiz Yongju deli gibi çalıştığı işini bırakıp hayalini kurduğu mahalle arası o sıcak kitabevini açıyor. Kitabevini ayakta tutmaya çalışırken eski işinde yaşadığı stresi zaman zaman burada da hissediyor. Çünkü çalışmak doğası gereği böyle bir şey. Geçinme kaygısı, emeklerimizin sömrülüyor olması, hayatta kalmaya çalışmak... Kitap, modern dünyanın bu çalışma sistemini baya eleştiriyor ve tabi ki bu eleştiri insanı düşündürüyor. Yongju eşini bile kendi gibi işkolik, ilişkiden önce kariyerini düşünen bir adamdan seçiyor. İkisi de bu çalışma sisteminin köleleriyken ilişkileri sorunsuz ilerliyor. Ama Yongju tükenip uyandığında eşinden de aynı uyanışı bekliyor. Eşinin de işini bırakmasını istiyor. Eşi bunu kabul etmeyince bu sebepten ondan ayrılıyor. Bu boşanmanın ardından ailesi, eşi tarafından dışlanıyor. Çünkü yaptığı uygunsuz iki hareket var. Biri gül gibi (!) işini bırakmak, diğeri eşini bırakmak. Annesinin bile ona sırtını dönmesine sebepler... Ama zorlansa da aylarca o kitabevini gözyaşları ile açıp kapatsa da yolunu buluyor. Bu yolda hayat karşısına onunkine benzer hikayelere sahip insanlar çıkarıyor. Bunlar sıcak, samimi, destekleyici dostluklara dönüyor. Bu kitabın tüm dünyada insanların sevdiği bir kitap olmasının sebeplerinden biri bu sıcak, samimi kitabevi ortamı sanırım. Kitap genel olarak haklı sorgulamalar sunmasına (hatta referans kitaplar da sunuyor üzerine konuştukları, ele aldıkları, inceledileri kitaplar da var) rağmen beni çok etkilemedi. Sona doğru bir aşk hikayesinin ortaya çıkması kitabı bitirmemi kolaylaştırdı. Çünkü o dinginliğe daha fazla katlanamıyordum. Bana hitap eden bir kitap değildi hatta modern edebiyatı sevmediğimi hatırladım. Tamamen kişisel bir yaklaşım bu. Belki de benzer bir yaşamın, tükenişin içinde olmak ve bunu bir de okuyor olmak yani maruziyeti arttırmak bana bu dönemde iyi gelen bir şey olmadı. Size iyi gelebilir, çok içten bulabilir, sevebilirsiniz.
Alıntı
Hyunam-Dong KitabeviHwang Bo-reum · Athica Yayınları · 202415,1bin okunma