Erdal Öz'ün Gülünün Solduğu Akşam adlı kitabı, 12 Mart döneminin en çarpıcı tanıklıklarından biri olarak Türk edebiyatında özel bir yere sahiptir. Yazar, Mamak Askerî Cezaevi’nde bulunduğu dönemde, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile tanışır. Asıl niyeti, onların hayatlarını derinlemesine dinleyip bir roman kaleme almaktır. Ancak cezaevinden beklenmedik bir şekilde salıverilince bu plan yarım kalır. Yıllar sonra elinde kalan notları ve tanıklıklarını bir araya getirerek, Gülünün Solduğu Akşam ortaya çıkar.
Kitap, yalnızca bir dönemi anlatmakla kalmaz; derin bir sorgulama da sunar. Gülünün Solduğu Akşam, yalnızca bir edebi eser değil; Türkiye'nin yakın tarihine dair unutulmaması gereken bir bellek kitabıdır. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idealleri, umutları ve idamla son bulan hayatları, Erdal Öz'ün yalın ama etkileyici anlatımıyla bugüne taşınıyor. Sarsıcı, acı yüklü, aynı zamanda tarihsel bir tanıklık olan bu kitap; okura sadece bir dönemi değil, vicdanın ve adaletin önemini de hatırlatıyor..