Günlük Alışkanlıklarımızda Evrim
2025 22. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 22:24
Günümüz ve tarih boyunca insanların günlük pratiklerinde, çevreyi dizayn etme de, eş seçiminde, ilginç alışkanlıklarında evrimsel sürecin etkisini okumak müthiş keyifliydi. Davranışlarımın arka plânındaki avcı-toplayıcı atalarımdan miras aldığım genlerin etkilerini görmek aydınlatıcı oldu, bu davranışlarımı nasıl yönlendirebileceğim konusunda fikirler de verdi. Her ne kadar insan yaratımının en üst ve müşahhas ifadesi olan sanatın dahi cinsel seçilim, hayatta kalmaya bağlı doğal seçilim gibi mekanizmaların ortaya koyduğu standartlar tarafından belirlenmesi ilk başta hoşuma gitmese de bir konuda bilgi sahibi olmak ile o konunun öznesi olarak onu yaşamak pek tabii aynı şeyler değildir. Kitabın başında da gökkuşağının gizeminin bilimsel metotlarla çözülmesiyle ilgili üstte yazdığım cümleye atıf var. Sonuç olarak ''İnsan Doğası'' diyebileceğimiz, bizlerin bilincinde olmadığı halde davranışsal mekanizmalarımızın kaynağını bilmek ''İnsan'' olmayı bir ifade olarak ne sanatsal açıdan ne de felsefi olarak azaltmıyor. İnsan bilincinin bazı yönlendirilmelerin etkisinde kaldığını bugün biliyor olsak da kendi kendini düşünebilen, çevresel etkiler tarafından şekillendirilen bir varlık olarak insan doğduğu andan itibaren öğrendiği dil vasıtasıyla (nitekim dil öğrenimi dilin yapısından çıkarsadığımız anlamlı sembolizm sayesinde bize bugüne kadar aktarılmış kültürel birikimleri okuma fırsatı veriyor) genlerinin toplamından bir fazlası haline geliyor. Dolayısıyla kendi kendini tanımlayabilen bir varlık olarak her bireyin kendi kısa tarihini yazma potansiyeli vardır. Bu tarih, doğa ananın yavrusu olan insanın kendini doğadan farklılaştırmasının ve onun üzerinde söz sahibi olmasının anlatıma gelmesidir.
Psikoloji
Yılanlar, Gündoğumları ve ShakespeareGordon H. Orians · Metis Yayıncılık · 2018229 okunma