2025 510. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 00:00
"YATILI OKULDA MÜKEMMEL BİR GÜN" "Şiir yazmanın bir güzelliğini tatsan, duygularını kağıda döküp insanlarla paylaşmanın lezzetini bir alsan inan bırakmasın..." Bazen öyle bir gün geçiririz ki, her detayıyla kusursuzdur, âdeta hayat bize kocaman bir hediye paketi uzatmıştır. Aslında mükemmel olan, o günün ta kendisi değil, içine saklanmış anlardır. Kimi zaman küçücük bir mutluluk, kimi zaman da zorlu bir sınavın ardından gelen başarı, hayatımıza değer katar. Tıpkı yatılı okul yıllarında hissettiğimiz gibi... O bazen sıcacık, bazen zorlu atmosferde, hayatın ta kendisini öğrenmenin lezzeti başkaydı. O lezzet, bugün bile damağımda bir tat bırakır. Yatılı okulun atmosferi bazen sıcacık bir aile ortamı gibi, bazen de insanı olgunlaştıran zorluklarla doludur. Ancak her koşulda, bu deneyimler gençlerin geleceğe daha sağlam adımlarla yürümelerine yardımcı olur. Bir sınavdan başarıyla çıkmanın verdiği sevinç, sevilenlerden gelen iyi bir haberin mutluluğu, ya da sadece doğanın güzellikleriyle iç içe geçirilen huzurlu anlar… Hepsi ayrı birer mükemmel gündür. Kitapta anlatılan öğrenciler minik ama yürekleri kocaman. Ailelerinden uzakta, dostluklara tutunarak, küçük mutlulukları kocaman heyecanlara dönüştürerek yaşamayı öğreniyorlar. Yazar, bu öykülerle birlikte olmanın, paylaşmanın ve dayanışmanın nasıl bir güç olduğunu çok güzel yansıtmış. Birlikte olmanın, arkadaşlarla paylaşmanın, küçük bir mutluluğun bile bütün çocuklar üzerinde kelebek etkisi yaratabileceğini hikâyeler bize samimiyetle gösteriyor. Her öykü bağımsız bir anlatıya sahip olsa da, yatılı okulun temel dinamikleri üzerinden bir bütünlük oluşturuyor. Yazar; öğrencilerin yaşadığı zorlukları, hasretleri ve özlemleri aktarırken, aynı zamanda küçük mutlulukların hayatlarına nasıl umut kattığını gösteriyor. Birlikte olmanın, paylaşmanın ve dayanışmanın önemi öykülerde sürekli hissediliyor. Türkçe öğretmeninin kompozisyon sınavındaki mesajı, çocukların hayata bakışını şekillendiriyor. Matematik öğretmeninin sürpriz doğa gezisi, öğrenmenin sadece sınıflarla sınırlı olmadığını hatırlatıyor. Cahit’in müdür beyle sohbetleri, öğrencilerin yetişkinlerle kurduğu özel bağların önemini öne çıkarıyor. Gece yarısı içilen yasaklı çay ya da yemekhanedeki patatesli börek heyecanı, okura hem tebessüm ettiren hem de çocukluk anılarını canlandıran sıcak detaylar sunuyor. Bir sınavda öğretmenin verdiği ders niteliğinde bir mesaj, yemekhanede sabırsızlıkla beklenen patatesli börek, gece yarısı içilen yasaklı çayın keyfi, ya da doğa gezisinde keşfedilen küçük güzellikler… Hepsi aslında sıradan gibi görünen ama çocukların hayatında unutulmaz izler bırakan anılar. Okurken bir yandan tebessüm ediyor, bir yandan da kendi çocukluk anılarımıza gidiyoruz. Kitap, ortaokul öğrencileri için yazılmış olsa da, ilkokul öğrencileri de rahatlıkla okuyabilir. Onlara yaşamın küçük ayrıntılarında bile mutluluk bulabilmeyi öğretecek güzel bir eser. Yetişkin okurlar içinse nostaljik bir yolculuk… Özellikle yatılı okul tecrübesi olanların yüreğinde tatlı bir sızı bırakacağı kesin. Çocuk edebiyatı içinde farklı bir tat sunuyor. Hüzün ile mutluluğu aynı potada eriten, paylaşmanın ve dostluğun gücünü hatırlatan yazar; çocuklara umut, yetişkinlere ise anılarını tazeleyen bir hediye gibi. Kitapla Kalın.
Yatılı Okulda Mükemmel Bir GünPolat Onat · Mavi Nefes Yayınları · 202539 okunma