2025 499. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2025 00:00
"BABALAR VE OĞULLAR" Edebiyatın büyük ustalarından Ivan Turgenyev’in unutulmaz eseri Babalar ve Oğullar, genç okurlar için yeniden uyarlandı! Bu özel uyarlama, resimlerle zenginleştirilerek edebiyat tutkusunu yeni keşfedenlere klasiklerle tanışma fırsatı sunuyor. Eser, Farklı düşünce tarzlarına sahip iki genç arkadaşın hikâyesini anlatıyor. Nikolay Kirsanov’un oğlu Arkadi’yi uzun zaman sonra eve dönüşüyle karşılamasıyla başlıyor. Üniversite eğitiminden sonra baba evine dönen Arkadi, yanında dostu Bazarov ile gelir. Ancak Arkadi’nin yanında getirdiği misafir, sevincin gölgesini biraz düşürüyor: Bazarov. Arkadi ne kadar sıcakkanlı, neşeli ve duygularını belli eden bir gençse; Bazarov o kadar mesafeli, ciddi ve soğukkanlıdır. Bu iki zıt karakterin dostluğu, beraber geçirdikleri günlerde hem kendilerini hem de çevrelerindekileri derinden etkileyecek olaylara kapı aralar. Bazarov; "Tanrı'yı, otoriteyi, aşkı, sanatı, hatta romantizmin kendisini reddediyorum." diyen Bazarov, sadece bir karakter değil, bir fikri temsilcidir. O, 19. yüzyıl Rus aydınının soğuk, bilimden yana ve köklere meydan okuyan yüzüdür. Onun nihilizmi (hiççilik), her şeyi eleştirel bir gözle sorgulama, kabul görmüş tüm değerleri yıkma çabasıdır. Ancak Turgenyev'in dahiliği, Bazarov'u bir fikir robotu olarak bırakmamasıdır. Anna Odintsova'ya duyduğu beklenmedik ve mantıksız aşk, onun kendi inandığı prensiplerle olan iç savaşının başlangıcıdır. Bu, insan doğasının soyut fikirlerden her zaman daha güçlü olduğunun kanıtıdır. Arkadi’nin iyimserliği ve sosyal yapısı ile Bazarov’un ciddi, sorgulayıcı ve mesafeli tavrı arasındaki zıtlık, hikâyeyi hem sürükleyici hem de düşündürücü kılıyor. Arkadi, arkadaşının katıldığı davetleri ve ilk aşk deneyimlerini gözlemlerken, Bazarov kendi bakış açısını Arkadi’ye gösteriyor. Fakat zamanla, Bazarov’un soğuk ve sert görünen dış kabuğunun altında, hem Arkadi’nin hem de çevresindeki herkesin hayatını derinden etkileyecek güçlü bir karakter olduğu ortaya çıkar. Bu iki farklı genç, birlikte geçirdikleri yaz günlerinde, aslında birbirlerinin en büyük tamamlayıcısı olurlar. İlk aşklar, kuşak çatışmaları, fikir ayrılıkları ve büyümenin getirdiği sancılar... Tüm bu temalar, iki arkadaşın etrafında örülen hikayede hayat bulur. Babalar ve Oğullar, yayınlandığı dönemden bugüne, büyümek, kendi fikirlerini oluşturmak ve tüm farklılıklara rağmen dost kalabilmek üzerine yazılmış en güçlü hikâyelerden biri olmayı sürdürüyor. Arkadi’nin arayışı, Bazarov’un isyankar ruhu, bugünün gençlerinin de kendi hayatlarında karşılaştığı ikilemlere şaşırtıcı derecede benziyor. Kitap; sadece 19. yüzyıla ait bir hikâye değil, evrensel bir aynadır. Bugünün "Bazarov"ları hala var; her şeyi sorgulayan, sisteme isyan eden gençler. Bugünün "Arkadi"leri de; kim olduklarını bulmaya çalışan, etkilenmeye açık gençler. Bu uyarlama, bu zamansız çatışma ve arayış hikâyesini yeni kuşağa taşıyarak önemli bir işlev görüyor. Edebiyatın, hayatımıza ışık tutma gücünün bir kez daha kanıtı. Kitapla Kalın.
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · The Kitap Genç · 202555,9bin okunma