2025 8. kitabı
Pancar sebzelerin en keskinidir. Turp elbette ki daha ateşlidir, ama turpun ateşi soğuk bir ateştir: hoşnutsuzluğun ateşi, ihtirasın değil. Domates ise şehvetlidir; fakat onda da sualtı akıntısı gibi bir uçarılık, havailik sezersiniz. Pancarlar ise korkunç ciddidir. İşte bu giriş, sıradaki kitabım olarak “Parfümün Dansı”nı seçmemin başlıca sebeplerinden biri. Öncelikle şunu söylemeliyim: Eğer bu giriş sizi keyiflendirmediyse, pancarları sevmiyorsanız ya da “yazar saçmalamış” diye düşünüyorsanız, kitabı usulca bırakıp hayatınızdaki aşırı realist metinlere dönebilirsiniz. Kitap boyunca kokunun insanlık tarihindeki yeri ve önemi hem duyusal hem de simgesel olarak serpiştirilmiş. Hikâyede antik çağdan Pan, günümüzden Nobel ödüllü bilim adamına kadar birçok karakter var. Tom Robbins, tüm bu öğeleri mizahi ve absürt bir anlatımla ustaca birleştirmiş. Kitaptaki ölümsüzlüğü bulma yöntemleri —bandaloop dansı, nefes egzersizleri, zıt banyolar, Kamasutra— aslında bize hayatı bir şenlik gibi yaşamamız gerektiğini anlatıyor. Tutkunun hayatımızın hiçbir alanından çıkarılamayacak bir gerçek olduğunu vurgulamak için kullanılıyor. Hayat, ölüm, insanın anlam arayışı, ölümsüzlük, zamansızlık ve inanç üzerine derin sorgulamalar içeren kitapta, bedensel arzu ve tutkuların da hayatın vazgeçilmez parçaları olduğu sık sık hatırlatılıyor. Okurken sık sık gülümseyecek ve hatta bazen sesli güleceğiniz kadar abartılı bir dil sizi bekliyor. İlk başta konu bütünlüğü yokmuş gibi gelebilir; parçaları birleştirmekte zorlanabilirsiniz. Ama ısrarla bir bütün oluşturmaya çalışmayın, okuduğunuz kısmın tadını çıkarın. Kitap ilerledikçe tüm taşlar yerine oturacaktır, emin olun. Özellikle dikkatimi çeken kısımlardan biri, Pagan kral Alobar’ın döneminde Hristiyanlığın Avrupa’da yayılmaya başlaması ve toplumun yeni bir dini kabul etme süreciydi. Yazarın bu konudaki tespitleri inanılmaz güzel. Ve son olarak, belki biz de bir dostumun dediği gibi: “Yaşamı kendimize yakıştırırsak” ölümsüz olabiliriz. Ben şahsen buna inandım
Parfümün DansıTom Robbins · Ayrıntı Yayınları · 20196,4bin okunma